Προς το τέλος των καθιερωμένων διακοπών μου στον τόπο μου, το Ρέθυμνο, έλαβα την πρόσκληση του αγαπητού φίλου, Δημήτρη Ποθουλάκη, για την παρουσίαση του βιβλίου του: «Το Ρέθεμνος που έφυγε», στις 25 Αυγούστου, στο Ατσιπόπουλο.
Λυπήθηκα ιδιαίτερα, που δεν θα μπορούσα να παρευρεθώ, αφού η επιστροφή μου στο «κλινόν άστυ» ήταν ήδη οργανωμένη για τις 20 Αυγούστου.
Είχα, όμως, την ευτυχία να διαβάσω στο Ρέθυμνο το βιβλίο που αφορούσε το Ρέθυμνο. Και μάλιστα, όχι το μοντέρνο, πολύβουο, τουριστικό, μα πάντα γραφικό, Ρέθυμνο, αλλά το παλιό νοσταλγικό, μελαγχολικό μα και χαρούμενο, αυθεντικό, απλό μα και σύνθετο Ρέθυμνο.
Ο κ. Ποθουλάκης περιγράφει την πόλη μας στο βιβλίο του, φυσικά, απλά, κατανοητά, ρεαλιστικά, γλαφυρά και συγκινητικά.
Το περιβάλλον και τους ανθρώπους της, τις γωνιές της και τις συνήθειές της. Από την απελευθέρωση μέχρι και τη δεκαετία του ΄60.
Κι έτσι, όλες οι ηλικίες βρίσκουν κάπου να ακουμπήσουν σε αυτό το βιβλίο. Οι μεγαλύτεροι, στη νοσταλγία και στις αναμνήσεις, που ξυπνάνε μέσα από τις ζωντανές, τις λεπτομερειακές περιγραφές του βιβλίου, καθώς και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό συμμαθητών και συνομηλίκων.
Οι δε νεώτεροι, στη γνώση του καθημερινού παλμού μιας πόλης, για την οποία μόνο διηγήσεις άκουγαν και της οποίας σήμερα ζουν μόνο το εκμοντερνισμένο πρόσωπο.
Οφείλουμε, λοιπόν, συγχαρητήρια στον κ. Δημήτρη Ποθουλάκη, για την επιτυχημένη του προσπάθεια να μας βάλει στη μηχανή του χρόνου και να μας αποβιβάσει στον ίδιο τόπο, λίγες δεκαετίες πριν και του ευχόμαστε Καλή Έμπνευση, για να προχωρήσει και σε άλλα συγγραφικά πονήματα!
*Η Δώρα Παπαδάκη είναι Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο, με D.Ε.Α. και D.Ε.Ε. Ευρωπαϊκού Δικαίου και πολιτευτής ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας

*Η Δώρα Παπαδάκη είναι Δικηγόρος ΑΠ, με DEA και DEE στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας

Δώρα Παπαδάκη

Το Ρέθεμνος που έφυγε