Περιοδικό «Κρητικός Τύπος το κρι Κρι», Οκτ.-Δεκ. 2005

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Δ Ω Ρ Α Π Α Π Α Δ Α Κ Η
Η Ανερχόμενη Γυναίκα της Κρήτης

Η παρουσία της, το ζεστό ανθρώπινο πρόσωπό της, η πολυδιάστατη κινητικότητά της, η κατάρτιση και η ευρύτητα των γνώσεών της, σε συνδυασμό με την επαγγελματική της ανέλιξη, την έχουν καθιερώσει στις ανερχόμενες κρητικές κυρίες. Έχει δε δικαίως κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση του απόδημου κρητικού στοιχείου και όχι μόνο.
Μιλάμε για τη γνωστή σε όλους μας την κυρία Δώρα Παπαδάκη, που συναντάμε σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπου ζει και αναπνέει το απόδημο κρητικό στοιχείο της Αττικής. Σχεδόν δεν υπάρχει εκδήλωση που να μην είναι καλεσμένη η Δώρα, σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση του βαθμού της αγάπης, αναγνώρισης και εκτίμησης των συμπατριωτών μας στο πρόσωπό της. Και η Δώρα με τον καλότροπο χαρακτήρα της, τη ζεστή και φιλική συμπεριφορά της και γιατί όχι, την εντυπωσιακή της παρουσία, λαμπρύνει το χώρο που παραβρίσκεται. Κρητικιά πέρα για πέρα, από κύρη και από μάνα διατηρεί ανεπιτήδευτες τις κρητικές αρχές, τις παραδόσεις και τις αξίες.
Συμμετέχει και συνεργάζεται με τον όποιο για κάθε τι το κρητικό από ευαισθησία και αγάπη για την Κρήτη και τους ανθρώπους της.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Τέλειωσε το Λύκειο με άριστα ( 19 και 6/10 ).
Τέλειωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχίο ΄΄ Λίαν Καλώς ΄΄ , σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια φοίτησης. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η διατριβή της στο ίδιο Πανεπιστήμιο με θέμα : ΄΄ Η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ΄΄, την έφεραν να αφουγκράζεται την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να εμπλουτίζει τις επιστημονικές της γνώσεις στο νομικό καθεστώς που διέπει τους λαούς της Ευρώπης μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το σχετικό με τον ελεύθερο ανταγωνισμό, με ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, υπηρεσιών, εμπορευμάτων και κεφαλαίων, με τις προσφυγές ενώπιον των κοινοτικών δικαστών και με τις κοινοτικές πολιτικές, όπως η εξωτερική πολιτική, η κοινωνική πολιτική, η οικονομική πολιτική, η κοινή αγροτική πολιτική, η πολιτική προστασίας των καταναλωτών, του περιβάλλοντος κ.α.
Κατέχει τις γλώσσες γαλλική αγγλική και γερμανική.
Εργασίες και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και οι εισηγήσεις της σε συνέδρια και επιστημονικούς φορείς, σχετικές με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως και σεμινάρια σχετικά με το ίδιο αντικείμενο, της παρέχουν την αρτιότητα των γνώσεων και την επάρκεια της επαγγελματικής της κατάρτισης.
Οι επιδόσεις της στη διάρκεια του σπουδαστικού της κύκλου και των ακαδημαϊκών της χρόνων σπουδών της παρέχουν υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις.
Από το 1991 βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μαχόμενης δικηγορίας.
Στα πλαίσια της επαγγελματικής της δραστηριότητας έχει προσφέρει κατ΄ επανάληψη τις επιστημονικές της γνώσεις σε ανώτατα νομοτεχνικά όργανα και συνέδρια όπως :
Στο Συμβούλιο υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων του 1994 στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο υπουργών Επικοινωνιών το 2003 στις Βρυξέλλες.
Έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης επί ευρωπαϊκών θεμάτων στο υπουργείο Εργασίας. Έχει συνεργαστεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για την επεξεργασία αποφάσεων του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και έχει διατελέσει ειδικός επιστήμονας – νομικός του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Έχει δε διατελέσει στην προηγούμενη κυβέρνηση Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Με το πολιτικό κίνημα έχει καταπιαστεί τώρα και πολλά χρόνια, και έχει διατελέσει πρόεδρος πολιτιστικών σωματείων, Γεν. Γραμματείας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, πρώτη σε σταυρούς προτίμησης από όλους τους υποψηφίους. Αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Γυναικών. Μέλος του Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως στις πρόσφατες εκλογές, της οποίας ήλθε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στο Ν. Ηρακλείου που κατήλθε.
Είναι μέλος του Δ.Σ. της συνδικαλιστικής παράταξης ΄΄ Αλληλεγγύη Δικηγόρων ΄΄ Και συγκεκριμένα Γεν. Γραμματέας.
Μέλος της Οργάνωσης Δικηγόρων ΠΑΣΟΚ. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Μέλος του Τομέα Νεότητας του ίδιου παραταξιακού χώρου και συμμετέχει σε διάφορες άλλες επιτροπές του κινήματος.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα του Δήμου Αθηναίων συμμετείχε με το συνδυασμό του υποψηφίου Δημάρχου Χρήστου Παπουτσή σε διάφορα όργανα, από τα οποία και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του μεγαλύτερου διαμερίσματος της χώρας.
Η Δώρα Παπαδάκη ανήκει στο νέο αίμα των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ. Στις πρόσφατες εκλογές πήρε το ΄΄βάπτισμα πυρός΄΄ και με τη σημαία της παράταξής της κατήλθε σαν υποψήφια βουλευτής στη δύσκολη περιφέρεια της Α΄ Αθηνών.
Με τις εμπειρίες αυτής της συμμετοχής, με τα προσόντα και της γνώσεις της, με την προσωπικότητά της και τον εποικοδομητικό της λόγο αγωνίζεται για τα κοινά. Χωρίς φανατισμό και αντιπαλότητες. Με ευγένεια, καλοσύνη και πλούσια αρχοντιά, παραθέτει το δικό της λόγο της ανθρωπιάς και της αγάπης στον άνθρωπο και το γενικότερο συμφέρον του τόπου.

Η Δώρα Παπαδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς γεννημένους και μεγαλωμένους στην Κρήτη και συγκεκριμένα :
Η μητέρα της γέννημα και θρέμμα Ρεθεμνιώτισσα , Ευγενία Παπαδάκη με καταγωγή από τα Πλευριανά και τον Ορθέ Μυλοπόταμου, όπου ο παππούς της κατασκεύασε μνημείο ύψους 5 μέτρων για να τιμήσει τον ήρωα εθελομάρτυρα του Αρκαδίου, στενό συγγενή του, Γεώργιο Γιαννακουδάκη ή Γιανακό. Το εντυπωσιακό αυτό μνημείο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, αναπαριστά σημαντικούς σταθμούς της Ελληνικής Ιστορίας από τον Όμηρο μέχρι και τη Μικρασιατική εκστρατεία , όπου συμμετείχε.
Ιδιαίτερα καλλιεργημένος, ο παππούς της, Μιχάλης Παπαδάκης, με μεγάλη κοινωφελή προσφορά στο χωριό του και όχι μόνο και φανατικός Βενιζελικός, υπηρέτησε υπό την Ελληνική σημαία επί 20 χρόνια και συμμετείχε σε όλους τους πολέμους της πρώτης εικοσαετίας του 20ού αιώνα.
Ο πατέρας της Δώρας, Εμμανουήλ Παπαδάκης γεννημένος στις Αρχάνες του Ηρακλείου προσέφερε τις ιατρικές του υπηρεσίες στην Αθήνα, συνέδραμε τους πάσχοντες και ιδιαιτέρως το κρητικό στοιχείο. Η οικογένεια δεμένη με τις κρητικές ρίζες της, όπως και η Δώρα, εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να βρεθούν στους γενέθλιους τόπους. Η Δώρα είναι παντρεμένη με το γιατρό Αθ. Μαραγιάννη και έχουν μία 6χρονη κόρη.

Η Ανερχόμενη Γυναίκα της Κρήτης