Η Δώρα Παπαδάκη είναι μία ιδιαίτερα δυναμική παρουσία με συμβολή τόσο στα πολιστικά δρώμενα της Κρήτης όσο και στην πολιτική ζωή της χώρας. Για δεύτερη φορά διεκδικεί την βουλευτική ιδιότητα αναδεικνυόμενη μέσα από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Το πλούσιο βιογραφικό της μαζί με το δυναμικό χαρακτήρα της και την αγάπη της για τον άνθρωπο την έχουν καθιερώσει ως ένα άξιο τέκνο της Κρήτης.

Η Δώρα Παπαδάκη είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ, παράλληλα προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ειδικός επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο με υποτροφίες. Κατά καιρούς πολλές έρευνές της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Υπ. Εργασίας και Διευθύντρια του υφ/γού Μεταφορών Μαν. Στρατάκη. Στις εκλογές του 2004 κατέβηκε υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Μέλος του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής των Διεθνών Σχέσεων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και πολλών επιτροπών του. Στο χώρο των Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων συμπληρώνει έντονη και γόνιμη δράση δύο δεκαετιών. Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της ΄΄ Παγκρητίου Ένωσης ΄΄, Γεν. Γραμμ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων , Α΄ Αντιπρόεδρος της ΄΄Παγκρητίου Ενώσεως Γυναικών΄΄ και πρόεδρος ή μέλος Δ.Σ. πολλών ακόμη Κρητικών Συλλόγων της Αθήνας.

Η Δώρα Παπαδάκη παρά τις τόσες δραστηριότητές της δεν παραγκώνισε την προσωπική της ζωή. Παντρεύτηκε τον καρδιολόγο Αθ. Μαραγιάννη και είναι μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού.
Είστε, όπως φαίνεται, η μοναδική κρητική υποψηφιότητα στην Α΄ Αθήνας. Πώς σας κάνει να αισθάνεστε το γεγονός αυτό;

Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, αλλά και αίσθημα υψηλής ευθύνης, αφενός διότι το ΠΑΣΟΚ μου ανέθεσε, με αυτό τον τρόπο την εκπροσώπηση του κρητικού στοιχείου της Α΄ Αθήνας στο ψηφοδέλτιο και αφετέρου, διότι, εάν οι κρητικοί της Α΄ Αθήνας με εμπιστευθούν και με συνδράμουν συλλογικά και δυναμικά -όπως μόνο αυτοί ξέρουν- θα έχω την τιμή να τους εκπροσωπώ και ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου.
Πιστεύετε ότι πρέπει να έχετε την υποστήριξη των συμπατριωτών σας;

Όπως κάθε ομάδα ανθρώπων, έτσι και οι Κρητικοί της Αττικής έχουν κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα και ενδιαφέροντα τα οποία μόνον Κρητικοί πολιτικοί μπορούν να τα κατανοήσουν πλήρως και να ταυτιστούν με αυτά, γιατί είναι και δικά τους. Μόνον εκείνοι λοιπόν, έχουν κάθε λόγο να κάνουν και ό,τι μπορούν για να τα επιλύσουν.
Ακόμη, οι Κρητικοί ιδιαίτερα, σε σχέση π.χ. με τους Μακεδόνες, τους Ηπειρώτες κ.λ.π.: α) είναι πολυάριθμοι, επομένως πρέπει οπωσδήποτε να εκπροσωπούνται β) έχουν έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως πολιτιστική, σωματειακή, επιχειρηματική κ.ά. γ) Είναι σε συνεχή, ως επί το πλείστον επαφή με την Κρήτη, η οποία, όπως και εκείνοι, έχει αυξημένες ανάγκες, που χρήζουν άμεσης και βέλτιστης αντιμετώπισης.
Παρολαυτά, είναι δεδομένο πως οι Κρητικοί της Αττικής δεν ψηφίζουν πάντα συμπατριώτες.
Όποιες και αν είναι οι αιτίες – ακόμη και η συνυπαιτιότητα – το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τα συμφέροντα των Κρητικών της Αττικής, αλλά και της Κρήτης.
Σε ό,τι με αφορά, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αγωνίζομαι, με όσες θυσίες και αν αυτό συνεπάγεται -προσωπικές, επαγγελματικές, οικογενειακές- για τον κρητικό πολιτισμό και για τα κρητικά συμφέροντα. Γι΄ αυτό δε θα βαρυγκωμήσω ποτέ, αφού η Κρήτη κυλά στις φλέβες μου και το να πράττω τα ανάλογα και δέοντα το θεωρώ αυτονόητο καθήκον δικό μου και κάθε Κρητικού.
Αν το αναγνωρίσουν αυτό οι συμπατριώτες μου θα είναι για μένα τεράστια ηθική ικανοποίηση.
Μια γυναίκα πολιτικός η οποία να κατάγεται από την Κρήτη έχει την ικανότητα ορισμένα θέματα να τα διαχειρισθεί καλύτερα;

H μεγάλη ευαισθησία, η διαίσθηση και το πρακτικό μυαλό που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία φύση, προικίζουν τη γυναίκα πολιτικό με διεισδυτικότητα, αποτελεσματικότητα και αληθινό ενδιαφέρον, ως προς όλα τα θέματα.
Υπάρχουν, επιπλέον και κάποια ζητήματα τα οποία βρίσκονται εγγύτερα στα γυναικεία πεδία ενδιαφερόντων, όπως είναι η βία στην οικογένεια, η εκμετάλλευση της γυναίκας, οι σχέσεις γονέων και τέκνων, η μόρφωσή τους, η γυναίκα εργαζόμενη, η αγρότισσα και πολλά άλλα.
Η Κρητικιά πολιτικός επομένως, έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στο να επιλύει τα προβλήματα αυτά, αλλά και όλα τα άλλα, τόσο για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και διότι, ως Κρητικιά, βιώνει η ίδια και γνωρίζει άμεσα όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Κρήτη και τους Κρητικούς.

Η Κρητικιά του 2007 πως μπορεί να συνεισφέρει ξεχωριστά στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κρήτης ή των Κρητών αποδήμων;

H Kρητικιά πρωταγωνίστησε ανέκαθεν στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι είτε από την πρώτη γραμμή, είτε από τα μετόπισθεν. Ήταν πάντα ο εμφανής ή ο αφανής ήρωας. Η Κρητικιά είναι γυναίκα δυναμική, εργατική, δημιουργική, με πλούσιο ψυχικό κόσμο και πνεύμα και με ανοικτή καρδιά. Εκείνη ενσαρκώνει ανά τους αιώνες την ιερή έννοια της Κρητικής φιλοξενίας. Σε εκείνη οφείλουμε τη διατήρηση των εθίμων μας και των βασικών πολιτιστικών μας στοιχείων. Η Κρητικιά γαλουχούσε και γαλουχεί τα παιδιά της με την αγάπη για την κρητική παράδοση, ούσα η ίδια το ζωντανό παράδειγμα. Στην Κρητικιά οφείλουμε τα εύσημα για την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας στην καλύτερη του κόσμου. Στην Κρητικιά οφείλουμε συγχαρητήρια για τη δημιουργία μοναδικών, αμίμητων χειροτεχνημάτων. Η πολύ δύσκολη κρητική βελονιά, τα υφαντά στους κρητικούς αργαλειούς, οι κρητικιές φορεσιές κ.α. είναι έργα απαράμιλλης τέχνης και υψηλής αισθητικής.
Αλλά και στον κοινωνικό στίβο, η Κρητικιά μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί. Εδώ και είκοσι χρόνια η ισότητα των δύο φύλων έχει κατοχυρωθεί από το Νόμο. Πρέπει όμως και να υλοποιείται, να εφαρμόζεται στην πράξη. Τα προαναφερόμενα στοιχεία και η συνολική προσωπικότητα της Κρητικιάς, την καθιστούν μετά βεβαιότητας ένα απόλυτα υγιές και ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Πρέπει, λοιπόν, επιτέλους, να της δοθούν οι δυνατότητες να αναδείξει τις τεράστιες ικανότητες προσφοράς της. Πρέπει όλοι να της ανοίγουν δρόμους προς την πρώτη γραμμή. Πρέπει να γίνει συνείδηση πως η συμμετοχή της Κρητικιάς στα κοινά προάγει αναμφισβήτητα το κοινό συμφέρον.
Οι Κρητικοί κάτοικοι της Αττικής θεωρείτε ότι καλούνται να επιλύσουν διαφορετικά προβλήματα και με ποιο τρόπο πιστεύετε πως μπορούν να τα διευθετήσουν;

Οι Κρητικοί της Αττικής αντιμετωπίζουν, καταρχήν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όλοι οι Έλληνες. Εκτός από αυτά, όμως, προβληματίζονται ιδιαίτερα και για ο,τιδήποτε αφορά το πολυαγαπημένο τους νησί, όπου οι περισσότεροι διατηρούν την πατρική τους περιουσία για να συνδέονται οι προηγούμενες γενιές με τις επόμενες. Πρέπει, λοιπόν, αφενός, να τους δίνεται η δυνατότητα να ζουν στην Αττική ΄΄ μια άλλη Κρήτη ΄΄ διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμά τους και, αφετέρου, να τους δίνεται η δυνατότητα της καλύτερης, ταχύτερης και οικονομικότερης δυνατής πρόσβασης στο νησί.
Ακόμη, επιδίωξή τους είναι η συνεχής βελτιωτική παρέμβαση στη Μεγαλόνησο, δυνατότητα που πρέπει να διασφαλίζουν παντοιοτρόπως. Μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η προσέλκυση των νέων, η αξιοποίηση των γυναικών και, πάνω απ΄ όλα, η ενότητα και η αλληλεγγύη. Εάν δεν στηριχθούν οι Κρητικοί πολιτικοί, εάν δεν ενωθούμε όλοι σε μια γροθιά, εάν δεν εξαφανισθεί κάθε τάση διχασμού, στείρου κομματισμού, μισαλλοδοξίας, φαινόμενα που τόσο έβλαψαν στο παρελθόν, ακόμη και κάθε τάση προσωπικής προβολής – και μάλιστα μη δημιουργικής – και εγωιστικών συμφερόντων, κανένα κρητικό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί.

Τα Κρητικά Σωματεία είναι χρήσιμο να διατυπώνουν πολιτικές θέσεις;

Ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον, όπως είπε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης. Το δέον, λοιπόν, και το φυσιολογικό είναι να προβληματίζεται ο καθένας μας για την κοινωνία του και να προσπαθεί να παρέμβει στις εξελίξεις της. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να σέβεται και τον θεσμό που έχει τυχόν κληθεί να υπηρετήσει.
Όταν λοιπόν έχει εκλεγεί κάποιος στο Δ.Σ. ενός κρητικού σωματείου, πρέπει να έχει κάθε στιγμή στο μυαλό του, πως εκλέχθηκε για να υπηρετήσει τους σκοπούς του σωματείου, οι οποίοι περιγράφονται στο καταστατικό του και κατά κανόνα, είναι πολιτιστικού περιεχομένου.
Κοινωνικές παρεμβάσεις, όμως, σε θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς του καταστατικού και όχι με τους σκοπούς άλλων φορέων ή κομμάτων θεωρώ πως τα σωματεία μπορούν -και μάλιστα οφείλουν- να πραγματοποιούν.

Τα Κρητικά Σωματεία της Αττικής για το 2007 ποιους στόχους νομίζετε ότι απαιτείται να θέσουν;

Σήμερα, στην ανατολή του 21ου αιώνα και στο μεσουράνημα της παγκοσμιοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας, οφείλουν να προσαρμοσθούν τάχιστα και να ακολουθήσουν τις καλπάζουσες εξελίξεις.
Μόνον έτσι θα προσελκύσουν τόσο τους νέους όσο και τα νεανικά πνεύματα και θα αντλήσουν τα οφέλη της εποχής για να κάνουν πολλά βήματα μπροστά.
Πρέπει να κινηθούν τόσο σε εθνικό βεληνεκές, όσο και σε παγκόσμιο. Η συνεργασία μεταξύ των Κρητικών σωματείων σε όλα αυτά τα επίπεδα, πρέπει να είναι ποιοτική, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, ανάλογη του πολιτισμού μας τον οποίο θέλουμε να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε και να διαδώσουμε. Όλα τα απανταχού Κρητικά σωματεία, όπως και κάθε Κρητικός όπου γης.

Η πολυετής συμμετοχή σας στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους. ;Τώρα θέτετε για δεύτερη φορά υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Έχετε εξαίρετες σπουδές, πολύ αξιόλογη επαγγελματική πορεία και ρίζες από δύο νομούς της Κρήτης. Ποια είναι η άποψή σας για τους απόδημους Κρήτες του 2007 και τι φιλοδοξείτε να τους προσφέρετε;

Τα στοιχεία που προαναφέρατε διαμορφώνουν και μία συγκεκριμένη στάση ζωής. Άνθρωποι που είναι αυτοδημιούργητοι, δραστήριοι, με μόρφωση και καλλιέργεια, με εμπειρίες μάλιστα εξωτερικού, βάζουν σε ό,τι κάνουν τη δική τους ιδιαίτερη πινελιά και συνεισφέρουν με την αντικειμενικότητα, γνώση και ευρύτητα πνεύματος που τεκμαίρεται ότι έχουν.
Όταν μάλιστα υπάρχει επιπλέον Κρητική καταγωγή που συνοδεύεται από λατρεία για την Κρήτη και βαθιά γνώση της κρητικής σωματειακής ζωής μέσα από άσκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στα ΔΣ κρητικών σωματείων, τότε η συνεισφορά εστιάζεται στην προσφορά στο σύγχρονο Κρητικό. Ο απόδημος Κρητικός μπορεί να είναι λίγο ΄΄μπερδεμένος΄΄ δεν μπορεί, όμως, ποτέ να χάσει τα έντονα χαραγμένα στα κύτταρά του χαρακτηριστικά της λεβεντιάς και της φιλοξενίας. Αυτά τα στοιχεία τα οποία πίσω τους κρύβουν πολλές ποιότητες οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα περήφανη σε διεθνές επίπεδο. Αναλάβαμε και οργανώσαμε τέλεια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι, εκτός από ηθική δικαίωση αιώνων, ήταν και διαφήμιση για τον τουρισμό μας, αλλά και ένα κίνητρο για άμεση ολοκλήρωση τεράστιων έργων υποδομής, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε, ούτως ή άλλως δρομολογήσει, όπως το metro, η Αττική οδός, το Αεροδρόμιο κ.λ.π.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα έλαμπε: Πρώτη χώρα της Ευρώπης σε ανάπτυξη, κατόρθωσε το μέχρι τότε αδύνατο: Να πετύχει τους απαιτούμενους αυστηρούς οικονομικούς όρους για να μπει στη Νομισματική Ένωση. Και από το ζενίθ οδηγηθήκαμε στο ναδίρ της Ευρώπης με την «απογραφή», ένα από τα πιο καταστροφικά και προδοτικά μέτρα της κυβέρνησης, με το οποίο γίναμε ρεζίλι διεθνώς και χάσαμε και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.
Η τωρινή κυβέρνηση εξελέγη με δύο βασικές υποσχέσεις: Μεταρρυθμίσεις και Διαφάνεια. Η θητεία της λήγει πολύ σύντομα και τελικά διαπιστώνουμε πως και στα δύο απέτυχε παταγωδώς! Οι ελάχιστες «μεταρρυθμίσεις» ήταν όλες εις βάρος των εργαζομένων και υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όσο για τη Διαφάνεια.. πνιγήκαμε στα σκάνδαλα, χωρίς προηγούμενο!
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα Μεγάλα Έργα, ευεργετικά για τον καθένα μας είχε προχωρήσει, αμέσως μετά την εκλογή του σε Αλλαγές, με στόχευση τον απλό πολίτη και μόνο. Το ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια, τα Ολοήμερα Σχολεία, το ΑΣΕΠ, οι άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, τα ΚΕΠ, η σύνταξη του Αγρότη, του Αντιστασιακού, οι μεγάλες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, είναι ελάχιστες από τις πραγματικές αλλαγές που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες έφεραν την ισότητα και τη δικαιοσύνη μεταξύ όλων μας στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Καθημερινότητά μας.
Αλλά και σε ό,τι αφορά το μέλλον, το ΠΑΣΟΚ κατήρτισε ένα πληρέστατο κυβερνητικό πρόγραμμα, που ήταν έτοιμο, για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, έναν ολόκληρο χρόνο πριν την κανονική λήξη της κυβερνητικής θητείας και το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στα δικαιώματα του Πολίτη (νέου, εργαζόμενου, ανέργου, συνταξιούχου, μητέρας, γυναίκας κ.λ.π.) και δίνει συγκεκριμένες λύσεις σε όλα τα προβλήματά του.
Κατόπιν τούτων και επειδή η σύγκριση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι καταφανώς υπέρ του πρώτου, είναι δεδομένο ότι ο έξυπνος Έλληνας πολίτης δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί το ΠΑΣΟΚ, ως την επόμενη Κυβέρνησή του.
Τη συνέντευξη πήρε από τη Δώρα Παπαδάκη η Εύα Κακλιδάκη

Δώρα Παπαδάκη

Δικηγόρος

Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας

Αντιπρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως

Συνέντευξη της Δώρας Παπαδάκη στην Κρητ Εφημερίδα Μιχ Μιχελ