Το χαμόγελο της είναι η δύναμή της…
Με ένα ζεστό χαμόγελο μας υποδέχτηκε η Δώρα Παπαδάκη στο δικηγορικό της γραφείο που στεγάζεται στην οδό Βουκουρεστίου.
Η Δώρα Παπαδάκη δεν είναι μία τυχαία γυναίκα. H εργατικότητά της μαζί με την ευστροφία της δικαιολογούν την άποψή μας για μια γυναίκα που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία. Αποτελεί άξιο κρητικό τέκνο, καθώς, τόσο η κρητική καταγωγή της, όσο και η συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα της Mεγαλονήσου την καθιστούν μια σημαντική εκπρόσωπο της.

Η Δώρα Παπαδάκη αποφοίτησε από το Λύκειο με άριστα (19 και 6/10).
Πήρε το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με «Λίαν Καλώς». Οι σπουδές της όμως δεν σταματούν εδώ. Φεύγει για την Τουλούζη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και στο ίδιο Πανεπιστήμιο ολοκληρώνει και τη διατριβή της με θέμα «Η Ελλάδα ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων». Οι υψηλές επιδόσεις της στη διάρκεια των σπουδών της, τής εξασφαλίζουν υποτροφίες και τιμητικές διακρίσεις .
Πολλές εργασίες και έρευνές της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, γεγονός που εξηγεί την αναγνώρισή της στους ευρύτερους επιστημονικούς κύκλους.
Από το 1991 κάνει επιτυχή καριέρα ως δικηγόρος και ταυτόχρονα δίνει τα φώτα της σε ανώτατα νομοτεχνικά όργανα και συνεδριακό κοινό.
Στο Συμβούλιο των Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων το 1994, στο Λουξεμβούργο και στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών το 2003 στις Βρυξέλλες, όπου έχει προσφέρει πολλές φορές τις υπηρεσίες της με μεγάλη επιτυχία.
Οι δραστηριότητές της συνεχώς διευρύνονται, έχει διατελέσει ειδικός συνεργάτης σε ευρωπαϊκά θέματα στο Υπουργείο Εργασίας. Επιπρόσθετα έχει συνεργαστεί με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, για την επεξεργασία αποφάσεων του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της ως ειδικός επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Παρά τις αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις της η Δώρα Παπαδάκη δεν ξεχνά την κρητική καταγωγή της. Η μεγάλη της αγάπη για τον πολιτισμό την οδήγησε στην προεδρία διαφόρων πολιτιστικών σωματείων. Ολόκληρος ο κρητικός λαός τής έδειξε αμέριστη εμπιστοσύνη τιμώντας την με την ψήφο του και την ανέδειξε την πρώτη σε σταυρούς προτίμησης εκλέγοντάς την Γεν. Γραμματέα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων. Επίσης, εκπροσωπώντας το Ν. Ηρακλείου στις εκλογές της Παγκρήτιας Ένωσης του 2004, ήλθε πρώτη από την παράταξη και εξελέγη αντιπρόεδρος του ΔΣ της Παγκρήτιας Ένωσης, καθώς και Α΄ Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως Γυναικών, όπου αναδείχθηκε επίσης πρώτη σε σταυρούς.

Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και την σημαντική της συμβολή στον τομέα του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς υπήρξε ενεργό μέλος και πιο συγκεκριμένα γραμματέας της συνδικαλιστικής παράταξης «Αλληλεγγύη Δικηγόρων».

Σημαντική, ωστόσο, είναι και η παρουσία της σε ό,τι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς συμμετείχε σε πολλές επιτροπές του δήμου της Αθήνας.

Αποτελεί μέλος της Οργάνωσης Δικηγόρων του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησής του, μετά τις εκλογές του 2004. Επιπλέον αποτελεί ενεργό μέλος στον Τομέα Ισότητας του ίδιου πολιτικού χώρου και συμμετέχει σε διάφορες άλλες επιτροπές του κινήματος. Η έντονη πολιτική δράση της αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την μετέπειτα πολιτική της σταδιοδρομία. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (την τελευταία στιγμή), ως υποψήφια βουλευτής για την Α΄ περιφέρεια της Αθήνας.

Η Δώρα Παπαδάκη αγωνίζεται με μαχητικότητα και συνέπεια για το καλό όλων των συμπολιτών της, προασπίζοντας το δίκαιο και την ισότητα, αντιμαχόμενη κάθε τι το άνομο και καταστροφικό, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

Η Δώρα Παπαδάκη δεν είναι μόνο επιστήμονας. Στο πρόσωπό της καθρεπτίζονται όλοι οι ρόλοι που διαδραματίζουν οι σύγχρονες γυναίκες τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον οικογενειακό στίβο, γι’ αυτό τον λόγο αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία θέματα που προβληματίζουν τις γυναίκες εργαζόμενες, συζύγους και μητέρες.

Η Δώρα Παπαδάκη όπως όλα δείχνουν θα είναι η μοναδική κρητική υποψηφιότητα στην Α΄ Αθήνας. Την ρωτήσαμε πως αισθάνεται από το γεγονός αυτό.
Μας απάντησε λοιπόν πως νιώθει μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, αλλά και αίσθηση υψηλής ευθύνης, αφενός διότι το ΠΑΣΟΚ της ανέθεσε, με αυτό τον τρόπο, την εκπροσώπηση του κρητικού στοιχείου της Α΄ Αθήνας το ψηφοδέλτιο και αφετέρου, διότι, εάν οι κρητικοί της Α΄ Αθήνας την εμπιστευθούν και την συνδράμουν συλλογικά και δυναμικά, θα έχει την τιμή να τους εκπροσωπεί και στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Ρωτήσαμε την κ. Παπαδάκη, παρά τις τόσες υποχρεώσεις της πώς καταφέρνει να τα προλαβαίνει όλα και μάλιστα με τόση επιτυχία.
Και μας απάντησε πολύ εύστοχα πως όποιος επιθυμεί πραγματικά κάτι, τίποτα δεν μπορεί να του σταθεί εμπόδιο, αρκεί να διαθέτει βέβαια καλή οργάνωση και πολύ ισχυρή θέληση και εργατικότητα.

Η Δώρα Παπαδάκη, στην ερώτηση για το ποια γεύση της άφησε η συμμετοχή της στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, μας απάντησε ότι της ζητήθηκε να συμμετάσχει ως υποψήφια στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές του Μαρτίου το 2004 με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που την έκανε να αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή, καθώς της αναγνωρίστηκε η μακρά και ουσιαστική ενασχόληση της με τα κοινά. Αναφέρθηκε, επίσης και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε, καθώς μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο εβδομάδων κλήθηκε να οργανώσει όλη την προεκλογική της εκστρατεία, σε μία νευραλγική περιφέρεια, όπως είναι η Α’ Αθήνας, στην οποία κατεβαίνουν πολλά πρωτοκλασάτα πολιτικά στελέχη, θεωρώντας επιτυχία τον μεγάλο αριθμό σταυρών που συγκέντρωσε. Όμως, πολύτιμη χαρακτήρισε και την εμπειρία που αποκόμισε από τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, την οποία σκοπεύει να την διοχετεύσει στις επόμενες εκλογές επιδιώκοντας να διεκδικήσει την βουλευτική ιδιότητα για δεύτερη φορά.
Όμως και σε ερώτησή μας σε ό,τι αφορά την έντονη παρουσία της σε όλα τα κρητικά δρώμενα, που λαμβάνουν χώρα στην Αττική, η Δώρα Παπαδάκη τόνισε πως η κρητική καταγωγή της την ακολουθεί παντού και τον έρωτά της για το νησί της τον διατυμπανίζει όπου και αν βρίσκεται. Δηλώνει μία ακόμη θαυμάστρια του κρητικού πολιτισμού και θεωρεί χρέος της την προστασία και τη διάδοσή του. Επιπρόσθετα, τόνισε πως η αγάπη της για την Κρήτη είναι έμπρακτη, καθώς εδώ και 21 χρόνια αποτελεί μέλος πολλών κρητικών σωματείων της Αθήνας. Είναι αντιπρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης , της μητέρας των Κρητών της Αττικής. Υπήρξε Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, του Συλλόγου Κρητών Χαλανδρίου, του Συλλόγου Αρχανιωτών Αθήνας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ορθιανών της Αθήνας. Ακόμα, Αντιπρόεδρος και της Παγκρήτιας Ένωσης Γυναικών, διότι υποστηρίζει πως πρέπει να γνωρίσουν και να αντιληφθούν όλοι το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και διαδραματίζουν οι γυναίκες της Κρήτης στην περιφρούρηση και διάδοση του κρητικού πολιτισμού.

Όταν παίρνουμε συνέντευξη από μια τόσο πολυάσχολη και αξιόλογη γυναίκα, είναι εύλογο να μας γεννάται η απορία, αν έχει χρόνο για να αφιερώσει στην οικογένειά της και στον εαυτό της. Η απάντησή της υπήρξε καθ’ όλα ειλικρινής καθώς παραδέχτηκε πως το να καταφέρει να συνδυάσει μία γυναίκα στη χώρα μας την πολιτική με την επαγγελματική ζωή, αλλά και με την οικογενειακή, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Με αδιάκοπη όμως προσπάθεια, αλλά και με οργάνωση και συνεχές τρέξιμο μπορεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, τόσο στην οικογενειακή της ζωή, όσο και στην επαγγελματική της. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, πως μία γυναίκα για να τα καταφέρει, με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, απαιτείται να καταβάλει δεκαπλάσια προσπάθεια από αυτή που καταβάλουν οι άντρες, καθώς η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα είναι πάγιες συμπεριφορές που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.

Όταν την ρωτήσαμε ποιες είναι οι προβλέψεις της για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές μας απάντησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα περήφανη σε διεθνές επίπεδο. Κατάφερε την ανάληψη, αλλά και την τέλεια προετοιμασία και οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι, εκτός από ηθική δικαίωση αιώνων, ήταν διαφήμιση και για τον τουρισμό μας. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε, καθώς δρομολόγησε και ολοκλήρωσε τεράστια έργα υποδομής, όπως το metro, η Αττική οδός, το αεροδρόμιο η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τα ολυμπιακά μας στάδια, σύγχρονα διεθνή θαύματα τεχνολογίας κ.λ.π.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα έλαμψε επίσης: Πρώτη χώρα της Ευρώπης σε ανάπτυξη κατόρθωσε το μέχρι τότε αδύνατο: Να πετύχει τους απαιτούμενους αυστηρούς οικονομικούς όρους για να μπει στην Νομισματική Ένωση.
Και από το ζενίθ οδηγηθήκαμε τελικά στο ναδίρ της Ευρώπης με την «απογραφή», ένα από τα πιο καταστροφικά και προδοτικά μέτρα της τωρινής κυβέρνησης, με το οποίο γίναμε ρεζίλι διεθνώς και χάσαμε και κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ.
Δώρα Παπαδάκη

Δικηγόρος

Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας

Αντιπρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως

Συνέντευξη της Δώρας Παπαδάκη στα Κρητικά Επίκαιρα