Η  Θεοδώρα Παπαδάκη απέστειλε σε όλα τα γαλλικά πολιτικά και οικονομικά έντυπα-εφημερίδες το ακόλουθο άρθρο, μεταφρασμένο εδώ στα ελληνικά, προσπαθώντας να υψώσει τις ευρωπαϊκές φωνές υπέρ της Ελλάδος και να συμβάλει έτσι  στις ελληνικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, παραμονές της «ιστορικής» 12ης Ιουλίου 2015.

Kαι παραμένει επίκαιρο:

 

Η Ελλάδα φωνάζει «ΝΑΙ» στην Ευρώπη των ΛΑΩΝ και «ΟΧΙ» στην Ευρώπη των στυγνών τεχνοκρατών!!!  Φτάνει πια!!!  SOS!!!  Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα;;!!

 

*******

 

Είμαι Δικηγόρος Αθηνών, στον Άρειο Πάγο. Απέκτησα δύο μεταπτυχιακούς τίτλους  : α) DEA Ευρωπαϊκού Δικαίου και β) Δίπλωμα Ευρωπαϊκών Σπουδών (DEE), καθώς και θέμα διδακτορικής διατριβής, με υποτροφίες λόγω υψηλών επιδόσεων,  από το γαλλικό Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών της Τουλούζης.

Οι εγνωσμένου κύρους γάλλοι καθηγητές μας, όπως ο Πρύτανης Παρισίων Guy Isaac και ο Joel Molinier, μας μιλούσαν τότε, για μία Ευρωπαϊκή Κοινότητα, που ξεκίνησε την ύπαρξή της, ως μία οικονομική κοινότητα, που είχε όμως τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε πολιτική ένωση,  σε Ευρωπαϊκή  Ένωση των Λαών.

Έκτοτε, συνεργάστηκα με Έλληνες Υπουργούς, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με ευρωπαϊκά ινστιτούτα κλπ., επί υποθέσεων Ευρωπαϊκού Δικαίου, ως ελεύθερη επαγγελματίας-Δικηγόρος, καθώς και ως Νομικός Σύμβουλος-Ειδικός Επιστήμονας στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, συνεχίζοντας την διδακτορική μου διατριβή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Επίσης, λόγω της έντονης κοινωνικής μου δράσης στα συνδικαλιστικά, δημοτικά, πολιτιστικά πράγματα κλπ., το ΠΑΣΟΚ μου πρότεινε τρεις φορές να είμαι υποψήφια Βουλευτής του : στις εκλογές των ετών 2004, 2007 και 2009.

Αυτές οι επαγγελματικές, επιστημονικές και κοινωνικές εμπειρίες, μου επιτρέπουν να έχω αντικειμενική «ματιά» πάνω στο θέμα «Ελλάδα – Ευρώπη 2015».  Βεβαιώνω, λοιπόν, ότι, μετά τη δεκαετία 2000, που την χαρακτηρίζει οικονομική και κοινωνική άνθηση, επιτυχίες και δόξες σε όλους τους τομείς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ των  οποίων και οι Ολυμπιακοί αγώνες του 2004, ο ελληνικός λαός έφτασε στο σημείο να υποφέρει πραγματικά τα 5 τελευταία χρόνια, πηγαίνοντας από το ένα άκρο στο άλλο, ως αποτέλεσμα των μέτρων της «τρόικας».  Όλοι μας χάσαμε το ήμισυ των μισθών ή των αμοιβών μας, ενώ ταυτόχρονα πληρώνουμε δύο φορές περισσότερους φόρους.  Περισσότερο απο το ενα τριτο των επιχειρησεων εχουν κλείσει, περισσότερο από το ένα τρίτο του ενεργού πληθυσμού δεν έχει δουλειά…

Κοινωνικό αποτέλεσμα?  8 χιλιάδες αυτοκτονίες (!!) , παιδιά που λιποθυμούν στο σχολείο λόγω ελλιπούς σίτισης, πολυπληθείς ουρές σε φιλανθρωπικά συσσίτια, επιστήμονες που μεταναστεύουν, κλείσιμο -αντί για άνοιγμα- σχολείων και νοσοκομείων, ηλικιωμένοι που δεν έχουν φάρμακα και νέοι που δεν έχουν όνειρα!!!…

Αλίμονο! Τι καταστροφή!!! Τι παρακμη!! Μέσα στην ευρωπαϊκή “οικογένεια”!.. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !! Αυτό αξίζει στους Ελληνες? Που πρόσφεραν στην Ευρώπη, την ιστορία , το όνομα της, την έμπνευσή της?..  Ποιό είναι το έγκλημά τους ? Γιατί τους τιμωρούν? Ενώ η Ελλάδα είναι από τους μεγάλους εισαγωγείς ευρωπαϊκών προϊόντων όλων των ειδών, από γεωργικά προϊόντα μέχρι αεροπλάνα και οπλικά συστήματα, ιδίως από Γαλλία και Γερμανία !!…  Και αντί τα μέτρα της “τρόϊκας”, των τελευταίων πέντε ετών, να καθιστούν την ελληνική οικονομία πιο υγιή, πιο ανεξάρτητη, την έβαλαν σε “φαύλο κύκλο”, καταστρέφοντας την όποια παραγωγική διαδικασία της είχε απομείνει, αντί να την αναπτύσσουν, μειώνοντας έτσι, μοιραία, τις εξαγωγές και αυξάνοντας δραματικά τις εισαγωγές !!…

Διαμέσου αυτών των μέτρων, η Ελλάδα “ζει με μηχανική υποστήριξη”, για να πληρώνει μόνο τόκους δανείων, και γίνεται όλο πιο φτωχή, πιο εξαρτημένη, μετατρέπόμενη σε ..Αποικία των ευρωπαϊκών υπερδυνάμεων !!…

Και ποιός θα περίμενε να γίνει.. γερμανική Αποικία.. η χώρα που αντιστάθηκε τόσο ηρωικά στους Γερμανούς στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο -ώστε οι ίδιοι να παραδεχτούν ότι “Δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν Ήρωες, αλλά οι Ήρωες σαν Έλληνες”-  για την ελευθερία και ανεξαρτησία της??..

Ποιός θα περίμενε να γίνει η Ελλάδα το πρώτο θύμα του γερμανικού οικονομικού, αυτήν τη φορά, επεκτατισμού ?.. Η Ελλάδα, που είχε την μεγαλοψυχία μεταπολεμικά, κατακρεουργημένη ούσα από την Γερμανία, να δανείσει τον καταστροφέα της, για να ανασυγκροτηθεί (!) μετά τις καταστροφές και αυτοκαταστροφές που εκείνος προκάλεσε, με δάνεια που δεν της επιστράφησαν ΠΟΤΕ, με αποζημιώσεις για τις απώλειές της σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικές υποδομές, που δεν της δόθηκαν ΠΟΤΕ, αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες!!…

Ενώ, ταυτόχρονα, η Γερμανία ήταν η χώρα η οποία αρχικά εμπόδισε την πρόσφατη συμφωνία των δανειστών με την Ελλάδα, γιατί απαιτούσε ποσοστό ΦΠΑ πολύ υψηλό, της τάξης του 23% στα ελληνικά νησιά, παρά την αντίθετη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης, με απώτερο σκοπό, όχι τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, αλλά τη μείωση της ανταγωνιστικότητας με τις τουριστικές επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων, ευρισκόμενες στα απέναντι των ελληνικών νησιών  τουρκικά παράλια!!.. Αποτέλεσμα η βλάβη της πιο σημαντικής πηγής πλούτου της χώρας , του Τουρισμού, που θα έπρεπε να τονωθεί, αντίθετα, παντοιοτρόπως !!!

Τι αξιοθαύμαστη -καλοπροαίρετη- αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών!!

Το δημοψήφισμα προέβαλε τότε ως ένα καλό δημοκρατικό , διαπραγματευτικό και πολιτικό «χαρτί», που θα μπορούσε να βγάλει την Κυβέρνηση από το πολιτικό αδιέξοδο. Ακολουθήθηκε, όμως, η ανακήρυξή του, με διακοπή παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα και μοιραία έτσι, από συνεχές κλείσιμο των τραπεζών, ατελείωτες ουρές μπροστά στα ATM, για 50-60 ευρώ ημερησίως και μπλοκαρισμένη οικονομία.

Παρά την απίστευτη ψυχολογική και οικονομική πίεση, οι Έλληνες, όντας ανέκαθεν φιλευρωπαϊστές, και δημοκρατικοί, θέλησαν, ώριμα δρώντας, αντί να πανικοβληθούν και να απορρίψουν ή να δεχτούν τα πάντα,  να αντιδράσουν, με την πιο δημοκρατική οδό, την ψήφο, στον ευρωπαϊκό, μακροχρόνιο, αλλά και όψιμο, όπως τον αισθάνονταν, “εκβιασμό”.  Θέλησαν να πουν ΝΑΙ στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας, αλλά ΟΧΙ με όρους δυσβάσταχτους και αντιδημοκρατικούς για τους πολίτες, ΝΑΙ σε μέτρα που αναπτύσσουν και ωφελούν την οικονομία και ΟΧΙ σε μέτρα που την βλάπτουν, την διαλύουν, την καθιστούν όμηρο, μαριονέττα ντόπιων και ξένων συμφερόντων !!…

Αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος: 61,3% ΟΧΙ στην προτεινόμενη Συμφωνία, 38,7%  ΝΑΙ, ενώ το αναμφισβήτητο μήνυμα ήταν ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στην Δημοκρατία, ΝΑΙ στην Αλληλεγγύη, ΝΑΙ στην πρόοδο, αλλά ΟΧΙ στον φασισμό, ΟΧΙ στην Ευρώπη των στυγνών τεχνοκρατών, ΟΧΙ στα υποκρυπτόμενα συμφέροντα, ΟΧΙ στην μοντέρνα σύγχρονη αποικιοκρατία εντός ευρωπαϊκών συνόρων, ΟΧΙ στον ευρωπαϊκό εφιάλτη, ΝΑΙ στα όνειρα της ευρωπαϊκής νεολαίας, ΝΑΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που γεννήθηκε και εξελίχθηκε  από τις ιδέες μεγάλων γάλλων ανδρών, όπως του Ντεγκώλ, του Μιτεράν , του Ντεστέν, στην Ευρώπη που τρέφει τις ελπίδες  των νέων και δικαιώνει τους κόπους όλων μας !!  ΝΑΙ στην Ευρώπη των πολιτών!!!

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινείται η όποια επερχόμενη συμφωνία με την Ελλάδα !!  Οι πολίτες όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.. Διαφορετικά, ποιος ξέρει οι πολίτες ποιάς ευρωπαϊκής χώρας θα είναι τα επόμενα Θύματα ?!…

 

                                                                       Θεοδώρα  Παπαδάκη

                                                              Δικηγόρος ΑΠ,  DEA,  DEE, υπ Δρ

Η Ελλάδα φωνάζει «ΝΑΙ» στην Ευρώπη των ΛΑΩΝ και «ΟΧΙ» στην Ευρώπη των στυγνών τεχνοκρατών!!! Φτάνει πια!!! SOS!!! Ποιο θα είναι το επόμενο θύμα;;!!