Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα περήφανη σε διεθνές επίπεδο. Κατάφερε την ανάληψη, αλλά και την τέλεια προετοιμασία και οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι, εκτός από ηθική δικαίωση αιώνων, ήταν διαφήμιση και για τον τουρισμό μας. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεγαλούργησε, καθώς δρομολόγησε και ολοκλήρωσε τεράστια έργα υποδομής, όπως το metro, η Αττική οδός, το αεροδρόμιο η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, τα ολυμπιακά μας στάδια, σύγχρονα διεθνή θαύματα τεχνολογίας κ.λ.π.
H Ελλάδα έλαμψε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έγινε η πρώτη χώρα σε ανάπτυξη και εισήλθε στη Νομισματική Ένωση παρά τους αυστηρούς οικονομικούς όρους. Ενώ, εξαιτίας της παρούσας κυβέρνησης, από το ρετιρέ βρεθήκαμε στο υπόγειο της Ευρώπης με την «απογραφή», χάνοντας κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας γελοιοποιηθεί, ως χώρα, διεθνώς.
Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, εκτός από τα Μεγάλα Έργα, προχώρησε και σε ουσιαστικές αλλαγές που είχαν ως πυρήνα τον απλό Έλληνα πολίτη. Το ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια, τα Ολοήμερα Σχολεία, το ΑΣΕΠ, οι άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, τα ΚΕΠ, η σύνταξη του Αγρότη, του Αντιστασιακού, οι μεγάλες αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο, υπέρ της ισότητας των δύο φύλων, είναι ελάχιστες από τις πραγματικές αλλαγές που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες έφεραν την ισότητα και τη δικαιοσύνη μεταξύ όλων μας στην Εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Καθημερινότητά μας.

Το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στα δικαιώματα κάθε Έλληνα, επιδιώκοντας να δώσει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν.
Επειδή, λοιπόν, όλα τα επιχειρήματα είναι υπέρ του ΠΑΣΟΚ και μόνο, θεωρώ δεδομένο ότι όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες θα του δώσουν την ψήφο τους και θα κάνουν τα πάντα για να το στηρίξουν.

Πως κρίνετε την επίσπευση των εκλογών;

Ως ένα δείγμα καταφανούς πανικού, ασυνέπειας.
Άλλη μια υπόσχεση (για «εκλογές στη λήξη της τετραετίας»), που δεν τηρήθηκε!
Μπροστά στα άδεια ταμεία που η παντελής έλλειψη οικονομικής πολιτικής και η πληθώρα απαράδεκτων χειρισμών, όπως η «απογραφή», η ανικανότητα απορρόφησης κονδυλίων, η έλλειψη ελέγχων κ.λ.π. δημιούργησε, η κυβέρνηση γνωρίζει πως στους πολίτες μπορεί να δώσει μόνο υποσχέσεις και όχι παροχές. Γνωρίζει επίσης, πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να βγει εις βάρος της το πόρισμα του κ. Ζορμπά για το μεγάλο σκάνδαλο των ομολόγων και να βγουν στη δημοσιότητα και άλλα σκάνδαλα.
Διεκδικεί, λοιπόν, η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή την ψήφο του μη σκεπτόμενου πολίτη, που, απροβλημάτιστος, ακριβώς μετά τις διακοπές του, με την άμμο ακόμη στα πόδια του, οδηγείται στην κάλπη.

Είσαστε στο Ρέθυμνο για δεκαπέντε μέρες, παρότι, οι φήμες για εκλογές το Σεπτέμβρη είναι ήδη έντονες. Γιατί δεν μείνατε στην Α΄ Αθήνας όλο το καλοκαίρι αλλά ήρθατε εδώ, όπως κάθε χρόνο;
«Μα δεν μπορώ να κάνω αλλιώς! Το Ρέθυμνο κυλά στις φλέβες μου! Εκτός από τα ρεθεμνιώτικα γονιδιά μου, έχω και ρεθεμνιώτικες αναμνήσεις από τα καλοκαίρια μιας ζωής στην « πόλη των Γραμμάτων», έχω προσλαμβάνουσες, τόσο από τη μαγική πόλη του Ρεθύμνου όσο και από τα χωριά Μυλοποτάμου των παππούδων μου, τον Ορθέ και τα Πλευριανά, όπου είχα την τύχη να ζήσω τα ντόπια ήθη και έθιμα και την καθημερινότητα των παλιών, γνήσιων Κρητικών. «Εμποτίστηκα» τόσο από αυτά που ήθελα και οι χειμώνες μου στην Αθήνα να είναι γεμάτοι Κρήτη και θέλοντας να κάνω και άλλους να αισθανθούν το ίδιο επέλεξα, παράλληλα με τα επαγγελματικά, επιστημονικά, συνδικαλιστικά και οικογενειακά μου καθήκοντα να έχω όσο το δυνατόν πιο ενεργό δράση το κρητικό «πολιτικό κίνημα» της Αττικής μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια των μεγαλύτερων και μη πολιτιστικών σωματείων, όπως η «Παγκρήτιος Ενωση», η «Πανελλήνια Ενωση Κρητικών Σωματείων», ο «Σύλλογος Κρητών Χαλανδρίου», ο «Σύλλογος Αρχανιωτών», ο «Σύλλογος Ορθιανών», η «Παγκρήτια Ενωση Απανταχού Γυναικών Κρήτης».
Πάντως, με θλίβει ιδιαίτερα το γεγονός, ότι το αγαπημένο σε μένα και σε πολλούς Ρέθυμνο, μια από τις ωραιότερες πόλεις διεθνώς, που θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες πόλεις σε τουρισμό παγκοσμίως, έχει αφεθεί χωρίς συγκοινωνίες, χωρίς υποδομές καλές, χωρίς τη δέουσα φροντίδα, για να λάμψει όπως του αξίζει…

Είστε ιδιαίτερα πολυάσχολη, βρίσκετε χρόνο για να αφιερώσετε στην οικογένεια σας και στον εαυτό σας;
Το να καταφέρει να συνδυάσει μία γυναίκα στη χώρα μας την πολιτική με την επαγγελματική ζωή, αλλά και με την οικογενειακή, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Με αδιάκοπη όμως προσπάθεια, αλλά και με οργάνωση και συνεχές τρέξιμο μπορώ να διατηρώ τις ισορροπίες, τόσο στην οικογενειακή μου ζωή, όσο και στην επαγγελματική μου. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, πως μία γυναίκα για να τα καταφέρει, με τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, απαιτείται να καταβάλει δεκαπλάσια προσπάθεια από αυτή που καταβάλλουν οι άντρες, καθώς η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα είναι πάγιες συμπεριφορές που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά.
Εδώ η γυναίκα πρέπει να τα κάνει όλα και μάλιστα τέλεια. Θεωρείται υπεύθυνη για τα πάντα και, ενώ της χρεώνουν κάθε αποτυχία, σπάνια την επαινούν για την επιτυχία.
Σιγά-σιγά, όμως, οι νοοτροπίες αυτές ευτυχώς αλλάζουν…

Όπως όλα δείχνουν θα είστε η μοναδική υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ κρητικής καταγωγής στην Α΄ Αθήνας. Πώς σας κάνει να αισθάνεσθε το γεγονός αυτό;

Νιώθω μεγάλη συγκίνηση και υπερηφάνεια, αλλά και αίσθηση υψηλής ευθύνης, αφενός διότι το ΠΑΣΟΚ μου ανέθεσε, με αυτό τον τρόπο, την εκπροσώπηση του κρητικού στοιχείου στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας και αφετέρου, διότι, εάν οι κρητικοί της Α΄ Αθήνας με εμπιστευθούν και με συνδράμουν συλλογικά και δυναμικά, θα έχω την τιμή να τους εκπροσωπώ και στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

 

Δώρα Παπαδάκη

Δικηγόρος

Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας

Αντιπρόεδρος Παγκρητίου Ενώσεως

Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;