Την “ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενη” η Κυβέρνηση ψήφισε την απλή αναλογική. Προσωπικά με αυτό συμφωνώ και ήμουν η μόνη που την πρότεινε στην Επιτροπή Νομικών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος του ΠΑΣΟΚ, στην οποία είχα και έχω την τιμή να συμμετέχω. Αυτό είναι το μοναδικό πραγματικά δημοκρατικό εκλογικό σύστημα και τώρα θα δείξουμε εάν, ως λαός, οι Νεοέλληνες, έχουμε την ωριμότητα να το στηρίξουμε…
Δεν ήθελε, όμως, η Κυβέρνηση να πατάξει την διαπλοκή, μικραίνοντας τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες !!! Γιατί έχασε αυτήν την πολύτιμη ευκαιρία? .. Τυχαίο ??,,
Παρουσίασε ακόμη, ως μόνη τομή και καινοτιμία την ψήφο στα 17. Αλλά εδώ προσωπικά διαφωνώ, γιατι:

Την ώρα που υπάρχουν τόσα σοβαρότερα θέματα να συζητηθούν και αντιμετωπιστουν, τόσο γενικά, όσο και ειδικά με το εκλογικό σύστημα, θεωρώ εντελώς επιπόλαιο, απλοϊκό και λαικιστικο “πυροτέχνημα” της Κυβέρνησης το “ψήφος στα 17”!
Το να δίνεις το δικαίωμα του εκλέγειν -προφανώς και του εκλέγεσθαι, που είναι πολύ πιο επικίνδυνο- σε “παιδιά” ακόμη 17 ετών -στην πράξη κ 16,5 ίσως – που δεν έχουν “βγει” στην κοινωνία, δεν έχουν πάει τα αγόρια ακόμη στρατό, που είναι ακόμη μαθητές και μάλιστα στην πιο κρίσιμη χρονιά της ζωής τους, στην χρονιά που κρίνεται η εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια, στην χρονιά που διαμορφωνονται οι επιλογές για το μέλλον τους, είναι καταστροφικό, ανθρωποφαγικο, σίγουρα αποπροσανατολιστικό.

Εξάλλου η ωριμότητα της νεολαίας δεν πρέπει να εκβιαζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση. Που ετσι.. βάζει ακόμη ένα λιθαράκι στον Τάφο της Παιδείας… Γιατί καλλιεργωντας την Παιδεία (και σίγουρα π.χ. όχι καταργώντας ή μειώνοντας, αλλά αντίθετα αυξάνοντας τα αρχαία ελληνικά), την κριτική, συγκριτική σκέψη, οδηγείς την μαθητιωσα Νεολαια στην ωριμοτητα..
Και ώριμη πια την παραδίδεις στην Κοινωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται !..

Θεοδώρα (Δώρα) Παπαδάκη
Δικηγόρος ΑΠ, DEA και DEE Eυρωπαικού Δικαίου

Άρθρο Εκλογικό σύστημα