Πόσοι ποταμοί μελάνης και σιέλου έχουν καταναλωθεί τα τελευταία δύο περίπου χρόνια για τον περίφημο Βασικό Μέτοχο!
Η Νέα Δημοκρατία, με ύφος Ήρωα και μετά πολλών παιάνων, ύψωσε τη σημαία του πολέμου κατά της διαπλοκής, προσποιούμενη ότι λαμβάνει μέτρα πρωτότυπα, ωσάν να ανακάλυπτε την πυρίτιδα.
Είχε ψηφίσει τον Νόμο 3310/2005, ο οποίος, σε σχέση με τον αντίστοιχο Νόμο του ΠΑΣΟΚ, τον Ν. 3021/2002, όχι απλώς δεν εισήγαγε καμία καινοτομία, αλλά και, τονίζοντας μόνο κάποια στοιχεία του προηγούμενου αυτού νόμου, ξεπέρασε το μέτρο και την ισορροπία στην οποία είχε φέρει τα πράγματα ο τελευταίος Νόμος και οδήγησε σε ένα ακόμη ευρωπαϊκό φιάσκο, με πάμπολλες αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα.
Ο υποτιθέμενος πόλεμος, που δήθεν κήρυξε η Νέα Δημοκρατία κατά της Διαπλοκής, οδήγησε σε εθνικό Βατερλώ, με θύματα και αιχμαλώτους όχι τους διαπλεκόμενους, δυστυχώς, αλλά όλους τους Έλληνες.
Οι διαπλεκόμενοι, όχι απλά δεν έχασαν τον ύπνο τους, με τις πρόσφατες αυτές εξελίξεις, αλλά αντίθετα, κοιμούνται πλέον ήσυχοι, αφού η ευτράπελη αυτή κατάσταση οδήγησε και στην παύση έκδοσης “πιστοποιητικών διαφάνειας” από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετά την αποστολή σχετικής “εγκυκλίου” -μάλιστα- από τον Υπουργό Τύπου, κ. Ρουσσόπουλο, στο ΕΣΡ, στις αρχές Ιουλίου 2005. Το μόνο που μας σώζει, πλέον, εν τοις πραγμάσι, από την υψηλού βαθμού Διαπλοκή, δεν είναι, δυστυχώς, η λήψη κάποιων μέτρων, αλλά η μη τέλεση, πλέον, μεγάλων έργων…
Για να φτάσουμε στην τελευταία πράξη του δράματος -και κωμωδίας ταυτόχρονα- την ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μάλιστα, του νόμου, που αντικατέστησε τον πρόσφατο Νόμο–φιάσκο με έναν άλλο Νόμο–φιάσκο. Ο μεν πρώτος περιείχε αυστηρές διατάξεις, που ξεπέρασαν το νόμιμο μέτρο και γι’ αυτό δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, ενώ ο δεύτερος δεν περιείχε πλέον καμία διάταξη, καμία απαγόρευση, κανένα ασυμβίβαστο! Οδηγηθήκαμε έτσι, από ένα Νόμο, της προηγούμενης κυβέρνησης, με αυστηρές διατάξεις που εφαρμόζονταν επί χρόνια, λόγω κάκιστων, επιπόλαιων χειρισμών της νυν Κυβέρνησης, σε ένα μη-Νόμο «βασικού μετόχου».
Σε αντίθεση με την κωμικοτραγική αυτή πορεία των πραγμάτων, το ΠΑΣΟΚ είχε
* Θεοδώρα (Δώρα) Παπαδάκη, Δικηγόρος, D.E.A. και D.E.E. Ευρωπαϊκού Δικαίου, υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθήνας.

ψηφίσει τον πρώτο Νόμο (για τον «βασικό μέτοχο», όπως συνηθίζουμε σήμερα να
λέμε) χωρίς διατυμπανισμούς και φανφάρες, ήδη από το 1995 (τον Ν. 2328/95) ο οποίος προέβλεπε το -γενικό και αυστηρό- ασυμβίβαστο συμμετοχής σε επιχείρηση μέσων ενημέρωσης και σε επιχείρηση με αντικείμενο έργα ή προμήθειες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως, ακόμη και αν αφηνόταν να εφαρμοστεί αυτός ο καινοτόμος και πρωτοπόρος Νόμος του 1995 και πάλι δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα μέτρα, που μπορούν να ληφθούν, εάν υπάρχει πράγματι θέληση, κατά της Διαπλοκής.

Noέμβριος 2005
Παπαδάκη Θεοδώρα (Δώρα)

Δικηγόρος
Πολιτευτής Α΄ Αθήνας

Υποψήφια Παγκρητίου Ενώσεως Ν. Ηρακλείου

BAΣΙΚΟΣ ΣΥΜ – ΜΕΤΟΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ