Οι Κρητικοί της Αττικής δεν ψηφίζουν πάντα συμπατριώτες στις βουλευτικές εκλογές.
Κρίνετε ότι αυτό επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα για τα συμφέροντά τους;
Όπως κάθε ομάδα ανθρώπων, έτσι και οι Κρητικοί της Αττικής έχουν κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα και ενδιαφέροντα τα οποία μόνον Κρητικοί πολιτικοί μπορούν να τα κατανοήσουν πλήρως και να ταυτιστούν με αυτά, γιατί είναι και δικά τους. Μόνον εκείνοι λοιπόν, έχουν κάθε λόγο να κάνουν και ό,τι μπορούν για να τα επιλύσουν.
Ακόμη, οι Κρητικοί ιδιαίτερα, σε σχέση π.χ. με τους Μακεδόνες, τους Ηπειρώτες κ.λ.π.: α) είναι πολυάριθμοι, επομένως πρέπει οπωσδήποτε να εκπροσωπούνται β) έχουν έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα, όπως πολιτιστική, σωματειακή, επιχειρηματική κ.ά. γ) Είναι σε συνεχή, ως επί το πλείστον επαφή με την Κρήτη, η οποία, όπως και εκείνοι, έχει αυξημένες ανάγκες, που χρήζουν άμεσης και βέλτιστης αντιμετώπισης.
Παρολαυτά, είναι δεδομένο πως οι Κρητικοί της Αττικής δεν ψηφίζουν πάντα συμπατριώτες.
Όποιες και αν είναι οι αιτίες – ακόμη και η συνυπαιτιότητα – το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τα συμφέροντα των Κρητικών της Αττικής, αλλά και της Κρήτης.
Μια γυναίκα Κρητική πολιτικός, μπορεί κάποια θέματα να τα χειρισθεί και διαχειρισθεί καλύτερα;
H μεγάλη ευαισθησία, η διαίσθηση και το πρακτικό μυαλό που χαρακτηρίζουν τη γυναικεία φύση, προικίζουν τη γυναίκα πολιτικό με διεισδυτικότητα, αποτελεσματικότητα και αληθινό ενδιαφέρον, ως προς όλα τα θέματα.
Υπάρχουν, επιπλέον και κάποια ζητήματα τα οποία βρίσκονται εγγύτερα στα γυναικεία πεδία ενδιαφερόντων, όπως είναι η βία στην οικογένεια, η εκμετάλλευση της γυναίκας, οι σχέσεις γονέων και τέκνων, η μόρφωσή τους, η γυναίκα εργαζόμενη, η αγρότισσα και πολλά άλλα.
Η Κρητικιά πολιτικός επομένως, έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια στο να επιλύει τα προβλήματα αυτά, αλλά και όλα τα άλλα, τόσο για τους προαναφερόμενους λόγους, αλλά και διότι, ως Κρητικιά, βιώνει η ίδια και γνωρίζει άμεσα όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Κρήτη και τους Κρητικούς.
Οι Κρητικοί της Αττικής θεωρείτε ότι έχουν ξεχωριστά προβλήματα να αντιμετωπίσουν και πώς μπορούν να τα προωθήσουν;
Οι Κρητικοί της Αττικής αντιμετωπίζουν, καταρχήν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και όλοι οι Έλληνες. Εκτός από αυτά, όμως, προβληματίζονται ιδιαίτερα και για ο,τιδήποτε αφορά το πολυαγαπημένο τους νησί, όπου οι περισσότεροι διατηρούν την πατρική τους περιουσία για να συνδέονται οι προηγούμενες γενιές με τις επόμενες. Πρέπει, λοιπόν, αφενός, να τους δίνεται η δυνατότητα να ζουν στην Αττική ΄΄ μια άλλη Κρήτη ΄΄ διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμά τους και, αφετέρου, να τους δίνεται η δυνατότητα της καλύτερης, ταχύτερης και οικονομικότερης δυνατής πρόσβασης στο νησί.
Ακόμη, επιδίωξή τους είναι η συνεχής βελτιωτική παρέμβαση στη Μεγαλόνησο, δυνατότητα που πρέπει να διασφαλίζουν παντοιοτρόπως. Μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η προσέλκυση των νέων, η αξιοποίηση των γυναικών και, πάνω απ΄ όλα, η ενότητα και η αλληλεγγύη. Εάν δεν στηριχθούν οι Κρητικοί πολιτικοί, εάν δεν ενωθούμε όλοι σε μια γροθιά, εάν δεν εξαφανισθεί κάθε τάση διχασμού, στείρου κομματισμού, μισαλλοδοξίας, φαινόμενα που τόσο έβλαψαν στο παρελθόν, ακόμη και κάθε τάση προσωπικής προβολής – και μάλιστα μη δημιουργικής – και εγωιστικών συμφερόντων, κανένα κρητικό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί.
Τα Σωματεία Κρητών της Αττικής για το 2005 προς ποιους στόχους νομίζετε ότι χρειάζεται να προσανατολιστούν;
Σήμερα, στην ανατολή του 21ου αιώνα και στο μεσουράνημα της παγκοσμιοποίησης και της υψηλής τεχνολογίας, οφείλουν να προσαρμοσθούν τάχιστα και να ακολουθήσουν τις καλπάζουσες εξελίξεις.
Μόνον έτσι θα προσελκύσουν τόσο τους νέους όσο και τα νεανικά πνεύματα και θα αντλήσουν τα οφέλη της εποχής για να κάνουν πολλά βήματα μπροστά.
Πρέπει να κινηθούν τόσο σε εθνικό βεληνεκές, όσο και σε παγκόσμιο. Η συνεργασία μεταξύ των Κρητικών σωματείων σε όλα αυτά τα επίπεδα, πρέπει να είναι ποιοτική, δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, ανάλογη του πολιτισμού μας τον οποίο θέλουμε να διαφυλάξουμε, να προστατεύσουμε και να διαδώσουμε. Όλα τα απανταχού Κρητικά σωματεία, όπως και κάθε Κρητικός όπου γης.
Είστε από νεότατη στα Κρητικά Σωματεία. Τώρα και πολιτευτής στην Αθήνα. Έχετε εξαίρετες σπουδές, πολύ αξιόλογη επαγγελματική πορεία και ρίζες από δύο νομούς της Κρήτης. Αυτή η γυναίκα πως κρίνει τον απόδημο Κρητικό του 2005 και τι φιλοδοξεί να του προσφέρει;
Τα στοιχεία που προαναφέρατε διαμορφώνουν και μία συγκεκριμένη στάση ζωής. Άνθρωποι που είναι αυτοδημιούργητοι, δραστήριοι, με μόρφωση και καλλιέργεια, με εμπειρίες μάλιστα εξωτερικού, βάζουν σε ό,τι κάνουν τη δική τους ιδιαίτερη πινελιά και συνεισφέρουν με την αντικειμενικότητα, γνώση και ευρύτητα πνεύματος που έχουν.
Όταν μάλιστα υπάρχει επιπλέον Κρητική καταγωγή που συνοδεύεται από λατρεία για την Κρήτη και βαθιά γνώση της κρητικής σωματειακής ζωής μέσα από άσκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στα ΔΣ κρητικών σωματείων, τότε η συνεισφορά εστιάζεται στην προσφορά στο σύγχρονο Κρητικό. Ο απόδημος Κρητικός μπορεί να είναι λίγο ΄΄μπερδεμένος΄΄ δεν μπορεί, όμως, ποτέ να χάσει τα έντονα χαραγμένα στα κύτταρά του χαρακτηριστικά της λεβεντιάς και της φιλοξενίας. Αυτά τα στοιχεία τα οποία πίσω τους κρύβουν πολλές ποιότητες οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.
Τα Κρητικά σωματεία -συμφωνείται καθολικά- δεν πρέπει να έχουν κομματικές ταυτότητες. Ωστόσο πρέπει να διατυπώνουν πολιτικές θέσεις;
Ο άνθρωπος είναι πολιτικό όν, όπως είπε ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης. Το δέον, λοιπόν, και το φυσιολογικό είναι να προβληματίζεται ο καθένας μας για την κοινωνία του και να προσπαθεί να παρέμβει στις εξελίξεις της. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να σέβεται και τον θεσμό που έχει τυχόν κληθεί να υπηρετήσει.
Όταν λοιπόν έχει εκλεγεί κάποιος στο Δ.Σ. ενός κρητικού σωματείου, πρέπει να έχει κάθε στιγμή στο μυαλό του, πως εκλέχθηκε για να υπηρετήσει τους σκοπούς του σωματείου, οι οποίοι περιγράφονται στο καταστατικό του και κατά κανόνα, είναι πολιτιστικού περιεχομένου.
Κοινωνικές παρεμβάσεις, όμως, σε θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς του καταστατικού και όχι με τους σκοπούς άλλων φορέων ή κομμάτων θεωρώ πως τα σωματεία μπορούν –
και μάλιστα οφείλουν να πραγματοποιούν.
Η Κρητικιά του 2005 πως μπορεί να συνεισφέρει ξεχωριστά στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κρήτης ή των Κρητών αποδήμων;
H Kρητικιά πρωταγωνίστησε ανέκαθεν στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι είτε από την πρώτη γραμμή, είτε από τα μετόπισθεν. Ήταν πάντα ο εμφανής ή ο αφανής ήρωας. Η Κρητικιά είναι γυναίκα δυναμική, εργατική, δημιουργική, με πλούσιο ψυχικό κόσμο και πνεύμα και με ανοικτή καρδιά. Εκείνη ενσαρκώνει ανά τους αιώνες την ιερή έννοια της Κρητικής φιλοξενίας. Σε εκείνη οφείλουμε τη διατήρηση των εθίμων μας και των βασικών πολιτιστικών μας στοιχείων. Η Κρητικιά γαλουχούσε και γαλουχεί τα παιδιά της με την αγάπη για την κρητική παράδοση, ούσα η ίδια το ζωντανό παράδειγμα. Στην Κρητικιά οφείλουμε τα εύσημα για την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας στην καλύτερη του κόσμου. Στην Κρητικιά οφείλουμε συγχαρητήρια για τη δημιουργία μοναδικών, αμίμητων χειροτεχνημάτων. Η πολύ δύσκολη κρητική βελονιά, τα υφαντά στους κρητικούς αργαλειούς, οι κρητικιές φορεσιές κ.α. είναι έργα απαράμιλλης τέχνης και υψηλής αισθητικής.
Αλλά και στον κοινωνικό στίβο, η Κρητικιά μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί. Εδώ και είκοσι χρόνια η ισότητα των δύο φύλων έχει κατοχυρωθεί από το Νόμο. Πρέπει όμως και να υλοποιείται, να εφαρμόζεται στην πράξη. Τα προαναφερόμενα στοιχεία και η συνολική προσωπικότητα της Κρητικιάς, την καθιστούν μετά βεβαιότητας ένα απόλυτα υγιές και ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Πρέπει, λοιπόν, επιτέλους, να της δοθούν οι δυνατότητες να αναδείξει τις τεράστιες ικανότητες προσφοράς της. Πρέπει όλοι να της ανοίγουν δρόμους προς την πρώτη γραμμή. Πρέπει να γίνει συνείδηση πως η συμμετοχή της Κρητικιάς στα κοινά προάγει αναμφισβήτητα το κοινό συμφέρον.
Η Παπαδάκη Θεοδώρα ( Δώρα )
Είναι Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο και στο ΣτΕ, Νομικός στο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο με υποτροφίες. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και παρουσίασε εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διετέλεσε ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Υπ. Εργασίας και Διευθύντρια του υφ/γού Μεταφορών Μαν. Στρατάκη.
Ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας στις εκλογές του 2004.
Μέλος του Τομέα Ισότητας του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής των Διεθνών Σχέσεων, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και πολλών επιτροπών του.
Στο χώρο των Κρητικών Πολιτιστικών Σωματείων συμπληρώνει έντονη και γόνιμη δράση δύο δεκαετιών. Α΄ Αντιπρόεδρος της ΄΄Παγκρητίου Ενώσεως Γυναικών΄΄, Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της ΄΄ Παγκρητίου Ένωσης ΄΄, Γεν. Γραμμ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων και πρόεδρος ή μέλος Δ.Σ. πολλών ακόμη Κρητικών Συλλόγων της Αθήνας.
Έγγαμη με τον καρδιολόγο Αθ. Μαραγιάννη και μητέρα ενός εξάχρονου κοριτσιού.
Με την εμπειρία της και τη συνολική επιστημονική, πολιτική και πολιτιστική της δραστηριότητα η Δώρα Παπαδάκη παρουσιάζει ενδιαφέρουσες θέσεις, προτάσεις και προτροπές για τη γενική στάση και ενέργεια της γυναίκας σήμερα και παράλληλα τον τρόπο ανάπτυξης και ουσιαστικής προσφοράς των Κρητικών Σωματείων της Αττικής μέσα από αυτή την αποκλειστική συνέντευξη στα ΄΄ ΚΝ΄΄.