Περιοδικό «1+3», τεύχος 1ο, Μάρτιος 2006

Συνδυάζοντας …καριέρα, οικογένεια και πολιτική !

ΔΩΡΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, μία νέα, δυναμική γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, δικηγόρος, με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης, και την πολιτική ζωή της χώρας, υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας, μέσα από τις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η κα Παπαδάκη είναι μία ζεστή ανθρώπινη παρουσία, άνετη, απλή και φιλική που σε κερδίζει από την πρώτη επαφή. Μας υποδέχθηκε στο σπίτι της στον Χαλάνδρι και πάνω από ένα φλιτζάνι μυρωδάτο καφέ μας εξομολογήθηκε ότι είναι μία γυναίκα που αγαπάει με πάθος ο,τιδήποτε καταπιάνεται. Το ότι είναι Σκορπιός, από μόνο του, μας δίνει ένα ακόμη στίγμα για τη γυναίκα που έχουμε μπροστά μας. Είναι φιλόδοξη, αλτρουίστρια και καλή μητέρα. Η ψηλή, περήφανη κορμοστασιά της, τα ζεστά μάτια της και το πληθωρικό της χαμόγελο, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που δηλώνουν την Κρητική καταγωγή της.
Δεν ξέρω αν η βιασύνη που χαρακτηρίζει όλες της τις ενέργειες είναι και αυτό Κρητικό χαρακτηριστικό, αλλά σίγουρα είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του Σκορπιού. Τρέχει με 240 χιλ. όταν οι άλλοι πάνε με 60, για να τα προλάβει όλα και σίγουρα τα προλαβαίνει.
Αρχίσαμε να συζητάμε για την σκέψη και την προσπάθεια να εκδώσουμε ένα περιοδικό που θα ξεχωρίζει και η ανταπόκρισή της, ήρθε αυθόρμητη και πηγαία για την πορεία και την επιτυχία του.
Κατ΄ αρχάς, εύχομαι καλή επιτυχία, στη νέα σας αυτή προσπάθεια. Η εμπειρία σας σε συνδυασμό με την ποιότητα και την δημιουργικότητα των υπολοίπων συντελεστών, αποτελούν εγγυήσεις για την πορεία του περιοδικού σας.
Συνεχίσαμε το ανακριτικό μας έργο και ρωτήσαμε :
Δύο χρόνια μετά την πρώτη σας συμμετοχή στην ενεργό πολιτική σε ποια συμπεράσματα και θέσεις καταλήγετε;
Κλήθηκα να συμμετάσχω στον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, του Μαρτίου 2004, ως υποψήφια Βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας. Το γεγονός αυτό, απoτέλεσε, μία μεγάλη τιμή στο πρόσωπό μου και αναγνώριση της μακράς μου πορείας στα κοινά. Οι γενικές και ειδικές συνθήκες, πάντως, ήταν ιδιαίτερα αντίξοες. Η Α΄ Αθήνας είναι από τις πλέον σημαντικές αν όχι η πιο σημαντική περιφέρεια της Ελλάδας και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη, ενώ και οι συγκεκριμένες συγκυρίες για το ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα αρνητικές. Την ίδια στιγμή και η δική μου θέση ήταν πολύ δύσκολη, γιατί έπρεπε στις συγκεκριμένες μάλιστα περιστάσεις να καλύψω, μέσα σε δύο εβδομάδες το δρόμο που θα έπρεπε να έχω τρέξει και να έχω οργανώσει εδώ και χρόνια, εάν γνώριζα ότι θα ήμουν υποψήφια και μάλιστα στην ίδια περιφέρεια με τα πιο γνωστά πολιτικά ονόματα της Ελλάδας. Γι΄ αυτό και θεωρώ προσωπική επιτυχία τους χιλιάδες σταυρούς που συγκέντρωσα υπό αυτές τις περιστάσεις. Η πολύτιμη, όμως εμπειρία των Βουλευτικών εκλογών, με οδήγησε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία διαμόρφωσα σε προτάσεις, που υπέβαλα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρό μας τον Γ. Παπανδρέου και εξέφρασα και ανοιχτά μέσω άρθρων κ.λ.π. Οι προτάσεις αυτές αφορούν στην καταπολέμηση της διαπλοκής και στην ανάδειξη πολιτικών μέσω της εκλογής τους, λόγω της προσωπικότητάς τους και όχι λόγω της καλής τους σχέσης με τα ΜΜΕ και το κεφάλαιο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω υποχρεωτικής μείωσης των προεκλογικών δαπανών και της θέσπισης συγκεκριμένων προϋποθέσεων για την εμφάνιση στα ΜΜΕ.
Εξακολουθείτε, λοιπόν, να ενδιαφέρεστε ζωηρά για την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογές θα είστε πάλι υποψήφια ;
Σε ό,τι με αφορά, προσπαθώ πάντα να προσφέρω όσα μπορώ περισσότερα και καλύτερα προκειμένου να ωφελήσω τους υπόλοιπους και να κάνω πράξη τα πιστεύω μου, από όποια θέση είχα, έχω ή θα έχω. Επιδιώκω ακόμη, να καταθέτω καινοτόμες ιδέες και προτάσεις. Ο κόσμος, πιστεύω, αν προσπαθήσει να κρίνει ανεπηρέαστα, μπορεί να κρίνει ορθά, διότι έχει υψηλή κρίση και διαίσθηση. Γι΄ αυτό, σκοπεύω να ζητήσω ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου της Αθήνας. Δηλώνω, μάλιστα, πως θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω όλους από κοντά. Είμαι ανοικτή σε κάθε έναν συμπολίτη μου ο οποίος επιθυμεί να με συναντήσει και να συζητήσει μαζί μου οποιοδήποτε θέμα του.
Αλήθεια τι σκέφτεστε για τον Γιώργο Παπανδρέου ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ;
Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος, και αυτό δεν το ισχυρίζομαι μόνο στην παρούσα φάση, που είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μελλοντικός Πρωθυπουργός, το διατυμπάνιζα ήδη από το 1996, όταν τον γνώρισα στις Βρυξέλλες ως υφυπουργό Εξωτερικών. Μετά τα μεταπτυχιακά μου στην Γαλλία, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πηγαινοερχόμουν ως σύμβουλος Υπουργών σε Ευρωπαϊκά Θέματα. Στάθηκα, λοιπόν, τυχερή που αποδέχθηκα κάποια πρόταση συμμετοχής σε μία σημαντική εκδήλωση, η οποία και στάθηκε η αφορμή για τη γνωριμία μου με τον κ. Παπανδρέου. Διαπίστωσα τότε πως είναι εξέχουσα προσωπικότητα με μεγάλη καλλιέργεια, ήθος, ανοιχτούς πνευματικούς ορίζοντες, ικανότητες μεγάλου βεληνεκούς και άνθρωπος υπερβολικά καλοπροαίρετος, χωρίς ίχνος εγωκεντρικών τάσεων. Τα στοιχεία αυτά της προσωπικότητάς του, συνιστούν τον πολιτικό που θέλει πιά ο κόσμος και χρειάζεται ο τόπος.
Οι ασχολίες σας είναι πολλές και ποικίλες, αλλά δε φαίνεται να υστερείτε σε κάποιο σημείο. Πως γίνεται και τα προλαβαίνετε όλα;
Όταν πραγματικά θέλει να κάνει κάτι κάποιος, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο του εμπόδιο ανυπέρβλητο. Οι δυσκολίες μπορεί να είναι μικρές, μεγάλες ή τεράστιες. Με καλή οργάνωση όμως και με πολλή θέληση όλα γίνονται πιο εύκολα, ακόμη κι αν οι δυσκολίες τα καθυστερήσουν. Πολύ σημαντικό ρόλο, βέβαια, στην πολυπραγμοσύνη παίζει το να είναι κανείς δημιουργικός και να σέβεται τον χρόνο του, σε απόλυτο βαθμό.
Διαπιστώνουμε την έντονη παρουσία σας στο Κρητικό στοιχείο, ιδιαίτερα σ΄ αυτό της Αττικής, ποια είναι τα κίνητρά σας;
Η Κρήτη κυλά στις φλέβες μου και ο έρωτας αυτός δεν κρύβεται. Γι΄ αυτό, όπου μπορώ να προσφέρω στην Κρήτη και τους Κρητικούς, όσες θυσίες και αν απαιτεί αυτό, το κάνω πάντα με χαρά. Λατρεύοντας την Κρητική κουλτούρα, τον Κρητικό πολιτισμό, επιδίωξή μου ήταν και είναι, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, να τον ζήσω, καθώς και να κάνω ότι μπορεί για να διατηρηθεί, να ανθίσει, ούτως ώστε να μπορούν να τον βιώσουν και οι επόμενες γενιές. Ούσα μέλος Δ.Σ. πολλών Κρητικών πολιτιστικών σωματείων της Αθήνας, εδώ και 18 χρόνια, συνέβαλα και συμβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση. Σήμερα, είμαι αντιπρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, της μητέρας των Κρητών της Αττικής. Ήμουν Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, του Συλλόγου Κρητών Χαλανδρίου, του Συλλόγου Αρχανιωτών Αθήνας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ορθιανών της Αθήνας. Είμαι και Αντιπρόεδρος και της Παγκρήτιας Ένωσης Γυναικών, διότι πεποίθησή μου είναι πως πρέπει να γίνει συνείδηση ο κάτι παραπάνω από καθοριστικός ρόλος, που διαδραμάτισε η Κρητικιά Γυναίκα στη γέννηση και διάδοση του Κρητικού Πολιτισμού, αλλά και της κοινωνίας μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να δοθεί σε αυτήν η θέση που της αξίζει. Πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και στην κοινωνία όπως και στον πολιτισμό.
Τελικά, μετά από όλα αυτά, υπάρχει καθόλου διαθέσιμος χρόνος για την οικογένειά σας;
Φυσικά. Φροντίζω ώστε κάποιες ώρες ή και κάποιες μέρες, έστω και λίγες, να τις αφιερώνω εξ ολοκλήρου στην κορούλα μου, που είναι 6,5 ετών, όσο δύσκολο και αν είναι, αφού τα τηλέφωνά μου κτυπούν ακατάπαυστα και πάμπολλες εκκρεμότητες απασχολούν συνεχώς τη σκέψη μου. Παρά το ανέκαθεν παραφορτωμένο πρόγραμμά μου κατάφερα, με σκληρή οργάνωση να ανταποκρίνομαι στις υποχρεώσεις μου από μακριά, όσο γινόταν, ώστε να είμαι μαζί με την κόρη μου επί 24ωρης βάσης, όταν ήταν μωρό, μέχρι τρισήμισι ετών. Επίσης, όσες δραστηριότητές μου μπορούν να συνδυαστούν με την παρουσία της κόρης μου, τις πραγματοποιώ μαζί της, τόσο για να βλεπόμαστε, όσο και για να τις δίνω προσλαμβάνουσες, εικόνες και ερεθίσματα, τα οποία πιστεύω ότι ανοίγουν τους πνευματικούς της ορίζοντες.
Μία δραστήρια γυναίκα όπως εσείς με τόσα καθημερινά θέματα να την απασχολούν, ενδιαφέροντα, φιλοδοξίες και στόχους έχει καθόλου προσωπικό ελεύθερο χρόνο;
Eίναι πολύ δύσκολο για μία γυναίκα στην Ελλάδα να συνδυάσει επαγγελματικά, πολιτική, καριέρα και όλα αυτά μαζί με ισορροπημένη οικογενειακή ζωή. Αφενός διότι όλα τα παραπάνω απαιτούν πλήρη αφοσίωση του ατόμου. Η δικηγορία είναι από τα πιο απαιτητικά επαγγέλματα. Η πολιτική και η οικογένεια απαιτούν αποκλειστική ενασχόληση και με τα δύο. Με θέληση, οργάνωση και συνεχές τρέξιμο όμως, όλα μπορεί να τα προλάβει κανείς. Το ( αφ΄ ετέρου ), όμως, που αφήσαμε ανοικτό, είναι ότι όσο ικανή και πολυπράγμων και να είναι μία γυναίκα, δεν πρέπει να παλέψει μόνο με τον εαυτό της. Αλλά και με τις αντιλήψεις της κι ακόμα με την ίδια της την οικογένεια, με τους οικείους της, τον κοινωνικό της περίγυρο και την κοινωνία γενικά. Μία γυναίκα πρέπει να καταβάλει δεκαπλάσιες προσπάθειες για να πείσει ότι αξίζει όσο ένας άνδρας, ενώ όλοι την έχουν στο στόχαστρο, για κάθε της βήμα και ιδίως για την κάλυψη των οικογενειακών της υποχρεώσεων. Μία γυναίκα πρέπει να πείσει τους πάντες για το δικαίωμά της να ασχολείται με τα κοινά, ιδίως αν αυτό σημαίνει ανάληψη ευθυνών και από τα μέλη της οικογένειας, ενώ αυτό για τον άνδρα θεωρείται αυτονόητο και όλοι σπεύδουν να τον συνδράμουν. Ακόμη και η πολιτεία είναι ακόμα εχθρική για τις γυναίκες μητέρες που εργάζονται, πόσο μάλλον για όσες ασχολούνται με τα κοινά. Ευτυχώς, η προηγούμενη Κυβέρνηση έλαβε πολλά πρωτοποριακά μέτρα προς τη θετική κατεύθυνση, όπως τα ολοήμερα σχολεία καθώς και νομοθετικές διατάξεις υπέρ της γυναίκας, υπέρ της εργαζόμενης μητέρας. Πρέπει, όμως να εξασφαλίσουμε, με ελεγκτικούς μηχανισμούς και την εφαρμογή τους.
Πιστεύετε ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές; Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πορεία του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου;
Για τους λόγους που προανέφερα οι οποίοι αφορούν στην προσωπικότητα του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και για τους λόγους που αφορούν στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ θα γίνει σύντομα γενική πεποίθηση και για όσους δεν έχει γίνει ακόμη, πως ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη λύση για τη χώρα, αλλά και για την επιβίωση των λίγων δικαιωμάτων που έχει αφήσει στους εργαζόμενους η σημερινή Κυβέρνηση, τα δύο τελευταία χρόνια, οπότε όλα σχεδόν τα κεκτημένα των εργαζομένων η Κυβέρνηση, είτε τα κατήργησε, είτε πρόκειται να τα καταργήσει. Είναι τραγικό. Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, έχει αποδείξει πως είναι κόμμα προοδευτικό, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον εργαζόμενο, τα δικαιώματα του οποίου προσπάθησε πάντα να διαφυλάξει. Ο Γιώργος Παπανδρέου λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών και του κόσμου, στον οποίο είναι πιο ανοικτός από όλους και προσαρμόζει ανάλογα και το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά εξασφαλίζουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός μας.
Σας ευχαριστούμε πολύ για όσα μας είπατε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά σας.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟΥΣ