Από την Θεοδώρα Εμμ. Παπαδάκη
Δικηγόρο Αθηνών
DEA και DEE Eυρωπαϊκού Δικαίου
Υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας

TO… «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΙΠΡΑ»

Όλα τα «φυσικά» και μη φαινόμενα εκδηλώνονται μεν ξαφνικά, αλλά δεν γεννιούνται ξαφνικά. Τα ηφαίστεια, π.χ. εκρήγνυνται σε δευτερόλεπτα, αλλά η έκρηξη είναι αποτέλεσμα υπόγειων διαδικασιών πάρα πολλών ετών.
Έτσι συμβαίνει και στην κοινωνία. Φανερές ή μη διεργασίες ετών οδηγούν σε μια κοινωνική έκρηξη. Και τότε άπαντες εκπλήσσονται!
Όσοι, όμως, θέλουν να βαυκαλίζονται, θεωρώντας ότι μπορούν να ασκούν κοινωνικές παρεμβάσεις, είτε ως κυβερνώντες, είτε ως αντιπολιτευόμενοι, οφείλουν να αφουγκράζονται συνεχώς τον παλμό και την ανάσα της κοινωνίας και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να επηρεάσουν εαυτόν και κοινωνία προς το θετικότερο.
Τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας διατήρησαν στους μηχανισμούς τους για πάρα πολλά χρόνια, άτομα που τελικά έγιναν καθεστώς, αφού η θέλησή τους ήταν, εξαρχής ή στην πορεία – και το κόμμα τους το επέτρεψε – να διατηρήσουν, πάση θυσία, την όποια κομματική εξουσία τους και όχι να επιδράσουν θετικά στο κόμμα τους ή στην κοινωνία.
Έτσι, ο κόσμος ταύτισε το κάθε κόμμα με τα αιώνια αυτά, αλλοτριωμένα στελέχη του. Ταύτισε, έτσι, με τον εγωισμό τους, τη συμφεροντολογία τους, την αδιαφορία τους, τις δολοπλοκίες τους, με στόχο τη διαιώνιση των ίδιων προσώπων και καταστάσεων και την ύψωση μυρίων προσκομμάτων σε καθετί καινούριο, υγιές, μη διαπλεκόμενο.
Έτσι, ο κόσμος απηύδησε τόσο πολύ μπροστά στο φαινόμενο αυτό, που σταμάτησε να βλέπει και να ακούει ο,τιδήποτε θετικό ή αρνητικό προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα, ακόμη και αν είναι ουσιαστικό, όπως πολιτικές πράξεις. Δεν επηρεάζεται κατά της ΝΔ, λόγω των σοβαρών σκανδάλων, αλλά ούτε και υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όταν παρουσιάζει εμπεριστατωμένο πρόγραμμα και προτάσεις.
Ακολουθεί, απλά, τη διαίσθηση και το ένστικτό του. Είδε, έτσι, σαν όαση στην έρημο, την κίνηση ενός αρχηγού κόμματος να στηρίζει την υποψηφιότητα, που οδήγησε σε πανηγυρική εκλογή, ενός ανθρώπου φρέσκου, μη διαπλεκόμενου, ανεπιτήδευτου, άφθαρτου, απλού, με λόγο ήρεμο και κατανοητό, ακόμη και αν δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις.
Και αν, ούτε τώρα, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν αφουγκραστούν τη… σιγανή κραυγή των πολιτών… τότε… καλά να πάθουν!
Το ΠΑΣΟΚ, ειδικά, που βρίσκεται στην κατόπιν συνεδρίου περίοδο, έχει διαμέσου αυτού και διατηρεί μία ευκαιρία να αποδείξει πως είναι και «πανελλήνιο» και «σοσιαλιστικό» και «κίνημα», μέσω της ανάδειξης φρέσκων, «επαναστατικών», υγιών, αξιοπρεπών, αδιάφθορων ιδεών, προτάσεων, πράξεων και φυσικά προσώπων!
* Η Δώρα Παπαδάκη είναι Δικηγόρος ΑΠ, με DEA και DEE Ευρωπαϊκού Δικαίου και ήταν υποψήφια βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας.

Δώρα Παπαδάκη

TO… «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΙΠΡΑ»