Την άμεση επανεκκίνηση των έργων στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες ανακοίνωσε πριν το Πάσχα ο Υπουργός Ανάπτυξης, συμπατριώτης μας, Κωστής χατζηδάκης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κοινοπραξίες θα επιστρέψουν στα εργοτάξια στο αμέσως προσεχές διάστημα, για να συνεχιστούν οι παγωμένες -επί διετία τουλάχιστον- εργασίες στους αυτοκινητόδρομους, που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή στην Ιόνια Οδό, στην Εγνατία Οδό (Άξονα Κεντρικής Ελλάδας), στον Μαλλιακό-Κλειδί και στην Ολυμπια Οδό (Αθήνα-Κόρινθο-Πάτρα).
Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό και είναι ευτύχημα ότι επιτέλους δρομολογήθηκε, γιατί βοηθάει την ελληνική οικονομία, δίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας (25.000 εκτιμάται) και λύνει οδικά προβλήματα, με όσα άπειρα αυτό συνεπάγεται.
Αυτό, όμως, που είναι απορίας άξιο, είναι ότι έμειναν ξανά εκτός της επανεκκίνησης έργων οι οδικοί άξονες της Κρήτης και ειδικά ο Βόρρειος Οδικός Άξονας Κρήτης – “ΒΟΑΚ”.
Καθήν στιγμή, το οδικό δίκτυο της Κρήτης είναι το πρώτο στην Ελλάδα σε πρόκληση θανατηφόρων ατυχημάτων, που διαπιστωμένα οφείλονται σε κακοτεχνίες του.
Έχει κοστίσει τη ζωή σε 1504 ανθρώπους (!) την τελευταία 12ετία. Κι αυτό διότι το οδόστρωμα είναι ήδη γερασμένο, ηλικίας 45 ετών, στερείται διαχωριστικών στηθαίων (τα οποία υπάρχουν μόνο σε 35 από τα 313 χλμ του ΒΟΑΚ), είχε κατασκευαστεί για πολύ λιγότερα αυτοκίνητα, τα οποία τότε κινούνταν με πολύ μικρότερη ταχύτητα.
Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η κατασκευή και Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Η Κρήτη, που είναι από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς στον Κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, είναι δυνατόν να μην έχει το οδικό δίκτυο που της αξίζει ?
Το Κράτος, η Περιφέρεια κι όλοι οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να μεριμνούν για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατόν υποδομών στη Μεγαλόνησο, που ο Πλάστης προίκισε απλόχερα, με την μεγαλύτερη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, με απίστευτες φυσικές καλλονές κάθε είδους, που ο Άνθρωπος μεγαλούργησε δημιουργώντας από τους αρχαιότερους και πιο σημαντικούς πολιτισμούς και αφήνοντας Μνημεία μεταξύ των πιο καλοδιατηρημένων και αξιόλογων του Κόσμου.
Μια καλή ιδέα, λοιπόν, για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, θα ήταν η σύνδεση των Αρχαιοτήτων μεταξύ τους, καθώς και η σύνδεση των πολιτιστικών της Κέντρων (που, όπου δεν υπάρχουν, πρέπει να δημιουργηθούν και να διαφημιστούν, με παράλληλη δημιουργία και Συνεδριακών κέντρων) με ειδικό οδικό δίκτυο
Η ιδέα αυτή θα συνέβαλε κάθετα στην ανάπτυξη του Τουρισμού μας, που συνιστά, εξάλλου και την πρώτη πηγή εσόδων της χώρας μας.
Έτσι, βελτιώνοντας η Πολιτεία το οδικό δίκτυο της Κρήτης, σε οριζόντια και κάθετη μορφή, βόρρεια και νότια και με επικέντρωση στα ιστορικά και πολιτιστικά αξιολογώτατα και γνωστά παγκοσμίως Κέντρα της, αλλά και στις φυσικές ομορφιές της, αυξάνει τον Τουρισμό της και λύνει τα οικονομικά της προβλήματα.
Γιατί, επανειλημμένα έχουμε τονίσει, σε διάφορα fora, πως, για την έξοδό μας από την οικονομική Κρίση, η Οικονομία, η Πολιτική, ο Τουρισμός και ο μοναδικός Πολιτισμός της Ελλάδας πρέπει να προχωράνε χέρι-χέρι.
Δώρα Παπαδάκη
Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο
D.Ε.Α. και D.Ε.Ε. Ευρωπαϊκού Δικαίου