Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, της 12.4.21

Εν μέσω πανδημίας και κινδύνου για την ίδια του τη ζωή, ο πολίτης, θεωρεί η Κυβέρνηση, πως πρέπει να ασχοληθεί και με τους δασικούς χάρτες!..
Εν μέσω τόσων ασφυκτικών συνεχόμενων προθεσμιών (για τις φορολογικές του υποχρεώσεις, ΕΝΦΙΑ και εισόδημα, για τις δηλώσεις ενοικίων, για το Κτηματολόγιο, για τη διόρθωση τ.μ. στους Δήμους, για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων κλπ), η Κυβέρνηση θεώρησε πως πρέπει να “ανεβάσει λίγο ακόμη την αδρεναλίνη του”, προσθέτοντας άλλη μια προθεσμία, αυτήν για ενστάσεις – αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών..
Ακριβώς τώρα, που το εισόδημα του πλήττεται τα μέγιστα, καλεί η Κυβέρνηση τον πολίτη να καταβάλει αίφνης δυσβάσταχτα έξοδα για ειδικά τέλη αντιρρήσεων, ανάλογα των εκτάσεων του, για τοπογραφικά διαγράμματα, για νομική κάλυψη κλπ.
Κι όλα αυτά, για να αποδείξει πως “δεν είναι ελέφαντας”!… Για να αποδείξει, πως η έκταση που νεμόταν τόσα χρόνια, ως κληρονόμος η ως αγοραστής, όντως του ανήκει και κακώς ξαφνικά το Κράτος τη διεκδικεί !
Γιατί το “φιλεύσπλαχνο” σημερινό Κράτος βασίζεται σε αεροφωτογραφίες του 1945 (!) και βαφτίζει δασικές τις εκτάσεις που είδε τότε ακαλλιέργητες! Έτσι ανταμείβει όσους πιάστηκαν αιχμάλωτοι η σκοτώθηκαν στον πόλεμο και μοιραία δεν καλλιεργούσαν τα χωράφια τους ;!…
Μα.. που τελειώνει η λογική .. και που αρχίζει ο σαδισμός προς τους πολίτες;!..
Θεωρώ πως πρέπει:
Να ανασυνταχθούν οι χάρτες, με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής ! Να μην αρκεί μόνο το γεγονός οτι παρέμειναν ακαλλιέργητες, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους που αφορούν τους ιδιοκτήτες τους.
Να παραταθούν οι προθεσμίες.
Να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι , ως επι το πλείστον, παλαιότερα, οι έννομες σχέσεις δεν αποδεικνύονταν με έγγραφα (συμβόλαια, μισθωτήρια κλπ).
Να απαλλαγούν οι πολίτες από όλα τα έξοδα αντιρρήσεων.
Οι πολύ πρόσφατες παραχωρήσεις-υποχωρήσεις της Κυβέρνησης, στις οποίες αναγκάστηκε να προβεί, λόγω έντονων διαμαρτυριών, δεν είναι αρκετές.
“Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους” προβλέπει το άρθρο 17 του Συντάγματος μας.
Σε ένα κράτος δικαίου η αρχή αυτή δεν γίνεται να καταστρατηγείται.

Θεοδώρα (Δώρα) Παπαδάκη
Δικηγόρος ΑΠ, DEA DEE
πρ. υπ. Βουλευτής Α Αθήνας και Ρεθύμνου
Αν. Γραμματέας Τομέα θεσμών ΚΙΝΑΛ

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ : “Περπατώ-περπατώ εις το Δάσος.. όταν το .. Δάσος δεν είναι εδώ”